V Kadani dávají věcem druhou šanci

Redakce 2021-07-06 09:24:00

KADAŇ (PI) — Nápad zřídit Re–Use centrum v Kadani je již v dokončovací fázi. Anglický termín Re–Use znamená znovupoužití věcí a má pro životní prostředí snižováním odpadu a zbytečným mrháním materiálů zásadní význam. Místostarosta města Jan Losenický uvedl: „Rada města Kadaně se nápadem zabývala již v polovině minulého roku, kdy byla na podobné projekty vypsaná dotace. Podmínky dotace radním však přišly zbytečně naddimenzované, a proto se rozhodli spojit projekt s některou ze zdejších škol a v souladu s ekologickou myšlenkou podobného centra, vsadili na znovupoužití i v samotné realizaci zázemí pro něj. Tvoří ho vyřazený lodní kontejner a brzy také repasovaná stavební buňka.”

Spolupráce na projektu se chopilo kadaňské gymnázium, které se již delší čas profiluje jako ekoškola a zároveň není daleko od místa, které bylo pro kadaňské Re–Use centrum vybráno. Studenti gymnázia nyní pracují na vnější podobě kontejneru (viz fota), podobně se pak upraví i stavební buňka, kde bude zázemí pro evidenci a administrativu spojenou s přijímáním a vydáváním věcí. Starší, ale funkční spotřebiče, hračky, nádobí, sportovní a školní potřeby či knihy, které už někdo nepotřebuje, přinese do odkládacího kontejneru, a tím je poskytne tomu, kdo o ně má zájem.

Centrum najdete mezi areálem skateparku a komunitní zahrady. Realizační tým si poradil i s názvem Re–Use centra, když prostřednictvím facebooku vyhlásil, aby sami lidé rozhodli, jak se bude jmenovat. Vyhrál název Potřebiště. „Pod tímto novotvarem se skrývá hlavní myšlenka, že leccos z toho, co už jedni nepotřebují (a dříve by to „pohřbili“ na skládku), může najít upotřebení u někoho dalšího. Zároveň se mnohé z navržených názvů objeví i na plášti kontejneru, který bude na závěr popsán ve stylu graffiti,” dodal Jan Losenický. V praxi by mělo Potřebiště fungovat tak, že příjem bude zajištěn přes kontaktní osobu kdykoli po domluvě a výdej v určitých pevně daných hodinách v týdnu. „Do projektu se zapojili pracovníci sociálních služeb, kteří mají přehled o potřebách sociálně slabších klientů a pravidelně budou dostávat výčet věcí, které budou k mání. Vše by mělo probíhat bez poplatků, formou darů. Počítá se také s tím, že by se podle zájmu mohly v místě Potřebiště konat i menší bleší trhy,” uvedl místostarosta. Kadaňské Potřebiště působí i jako skupina na facebooku, kde lidé mohou napřímo nabízet, co už jim doma dosloužilo a byli by ochotni darovat věci tzv. za odvoz. Tím by se ušetřilo několik cest a skladování. Podmínky pro předcházení zbytečnému odpadu jsou tak v Kadani vytvořené. Vedení radnice velmi uvítá, když poslouží co nejvíce svému účelu a najde si mezi Kadaňany svoje místo. KADAŇ (PI) — Nápad zřídit Re–Use centrum v Kadani je již v dokončovací fázi. Anglický termín Re–Use znamená znovupoužití věcí a má pro životní prostředí snižováním odpadu a zbytečným mrháním materiálů zásadní význam. Místostarosta města Jan Losenický uvedl: „Rada města Kadaně se nápadem zabývala již v polovině minulého roku, kdy byla na podobné projekty vypsaná dotace. Podmínky dotace radním však přišly zbytečně naddimenzované, a proto se rozhodli spojit projekt s některou ze zdejších škol a v souladu s ekologickou myšlenkou podobného centra, vsadili na znovupoužití i v samotné realizaci zázemí pro něj. Tvoří ho vyřazený lodní kontejner a brzy také repasovaná stavební buňka.”

Spolupráce na projektu se chopilo kadaňské gymnázium, které se již delší čas profiluje jako ekoškola a zároveň není daleko od místa, které bylo pro kadaňské Re–Use centrum vybráno. Studenti gymnázia nyní pracují na vnější podobě kontejneru (viz fota), podobně se pak upraví i stavební buňka, kde bude zázemí pro evidenci a administrativu spojenou s přijímáním a vydáváním věcí. Starší, ale funkční spotřebiče, hračky, nádobí, sportovní a školní potřeby či knihy, které už někdo nepotřebuje, přinese do odkládacího kontejneru, a tím je poskytne tomu, kdo o ně má zájem.

Centrum najdete mezi areálem skateparku a komunitní zahrady. Realizační tým si poradil i s názvem Re–Use centra, když prostřednictvím facebooku vyhlásil, aby sami lidé rozhodli, jak se bude jmenovat. Vyhrál název Potřebiště. „Pod tímto novotvarem se skrývá hlavní myšlenka, že leccos z toho, co už jedni nepotřebují (a dříve by to „pohřbili“ na skládku), může najít upotřebení u někoho dalšího. Zároveň se mnohé z navržených názvů objeví i na plášti kontejneru, který bude na závěr popsán ve stylu graffiti,” dodal Jan Losenický. V praxi by mělo Potřebiště fungovat tak, že příjem bude zajištěn přes kontaktní osobu kdykoli po domluvě a výdej v určitých pevně daných hodinách v týdnu. „Do projektu se zapojili pracovníci sociálních služeb, kteří mají přehled o potřebách sociálně slabších klientů a pravidelně budou dostávat výčet věcí, které budou k mání. Vše by mělo probíhat bez poplatků, formou darů. Počítá se také s tím, že by se podle zájmu mohly v místě Potřebiště konat i menší bleší trhy,” uvedl místostarosta. Kadaňské Potřebiště působí i jako skupina na facebooku, kde lidé mohou napřímo nabízet, co už jim doma dosloužilo a byli by ochotni darovat věci tzv. za odvoz. Tím by se ušetřilo několik cest a skladování. Podmínky pro předcházení zbytečnému odpadu jsou tak v Kadani vytvořené. Vedení radnice velmi uvítá, když poslouží co nejvíce svému účelu a najde si mezi Kadaňany svoje místo.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video