Výstava v Galerii U Radnice dokumentuje život a dobu významného rodáka

Hedvika Mašková 2021-07-09 09:40:00

Hudební skladatel, klavírista, publicista a organizátor. To vše byl žatecký rodák Karel Reiner, kterému Spolek Rodáků a přátel města Žatce uspořádal v Galerii U Radnice výstavu, která byla slavnostně zahájena předminulou neděli za účasti významných osob z České republiky i ze zahraničí.

Záštitu nad výstavou ,,Život a doba Karla Reinera“ převzala starostka města Zdeňka Hamousová. Na vernisáži nechyběl ani její kurátor Pavel Straka nebo autor knihy o Karlu Reinerovi ,,Dvakrát zrozený“ Milan Kuna. Z Německa k nám zavítal také předseda Nadačního spolku Saaz/Žatec Otokar Löbl. Zahájení si nenechal ujít ani předseda Židovské obce v Teplicích, pod níž spadá také Žatec, Michael Lichtenstein a poslanec za Ústecký kraj Pavel Růžička, který je členem Meziparlamentní skupiny přátel Česká republika-Izrael. 

Po úvodních slovech pořadatelů výstavy a přizvaných hostů si všichni přítomní návštěvníci mohli poslechnout zpěv a klavírní doprovod od virtuózky Aidy Mujačič z Bosny a Hercegoviny.

,,Výstava se věnuje významnému rodákovi města Žatce, uznávanému skladateli moderní vážné hudby – Karlu Reinerovi. Karel Reiner, který se narodil 27. 6. 1910 a zemřel 17. 10. 1979, byl český hudební skladatel, klavírista a hudební publicista s židovskými kořeny. Otec skladatele, Josef Reiner, byl vrchní kantor v žatecké synagoze. Studoval zpěv ve Vídni. V Žatci také zpěv a klavír vyučoval. Proto syn Karel již od dětství získal základní hudební vzdělání. Po maturitě na německém gymnáziu v Žatci pak studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po ob-sazení Československa Němci byl unesen nacisty do Terezína a Osvětimi, zázrakem tyto útrapy přežil a po velké kariéře v Praze zemřel. Jeho život odráží nádheru i tragédii německo-židovsko-české historie. Již zpočátku se říkalo, že Žatec bude pro Karlův hudební talent příliš malý. Tak ho přitahovalo studovat v kosmopolitní Praze, kam se po válce vrátil. Nicméně přiznal svou lásku ke svému rodnému městu, když v roce 1947 zkomponoval znělku pro Žatec v souvislosti se zaváděním místního rozhlasového vysílání,“ píše v předmluvě katalogu výstavy předseda Spolku rodáků a přátel města Žatce Petr Šimáček.

Co se týče znělky pro Žatec, která během vernisáže výstavy rovněž zazněla, Karel Reiner ji tehdy vytvořil na základě husitské písně, jelikož Žatec byl mezi prvními městy, která se přihlásila za vyznavače obránců kalicha. Město se v roce 1421 proslavilo tím, že se postavilo po bok husitským vojskům, aby jim pomohlo v přesile katolických křižáků. Znělka zkomponovaná Karlem Reinerem zaznívala každý den na počátku místního vysílání rozhlasu po drátě nebo před veřejným hlášením Městského národního výboru. Měla podobu fanfár a byla instrumentována pro žesťový soubor Pražských pozounérů.

Výstava ,,Život a doba Karla Reinera” potrvá do 31. července. 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video