Žatec je druhým Historickým městem roku. Mederův dům získal druhé místo v soutěži Památka roku

Hedvika Mašková 2021-07-13 14:00:00

Našemu městu se dostalo velké pocty, když se v celostátní soutěži Historické město roku 2020 umístilo na krásném druhém místě. Stejně jako v uplynulých ročnících mezi sebou letos soupeřila města velká i malá, známé turistické lokality i místa, která se do povědomí široké veřejnosti teprve snaží proniknout. Konkurence byla veliká. Žatec byl také oceněn v soutěži Památka roku 2020 v kategorii velkých památek, druhé místo si odnesl opravený Mederův dům na náměstí 5. května.

Žatec je pravidelným vítězem krajského kola soutěže o historické město roku. V celostátním měřítku soutěže, kterou vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se ale jedná o dosud nejlepší výsledek.

„Ocenění je za dlouhodobou, systematickou péči o památky. Důležité je, že se památky nejen opravují, ale také oživují. Některé dostávají historický náboj, jiné mají běžnou využitelnost. K umístění přispěly také aktivity na mezinárodní úrovni,“ popsala starostka Žatce Zdeňka Hamousová, která minulé úterý na slavnostním vyhodnocení ocenění pro Žatec převzala.

Důvodem vysokého uznání Žatce ze strany soutěžní poroty je především rozsah obnovy kulturních památek, veřejných prostranství a parků. Vedle řady obnov menšího rozsahu bylo významným počinem dokončení obnovy radnice, zpřístupnění Muzea pivovarnictví Žatecka a v neposlední řadě také rozsáhlá rekonstrukce Mederova domu, který byl rovněž po právu oceněn. Celkovou péči Žatec doplňuje pořádáním kulturních akcí s důrazem na rozvoj místních tradic. Dlouhodobým cílem města je zápis Žatce a na něj navazující krajiny na Seznam světového dědictví.  

V Ceně za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za minulý rok Žatec přeskočil a titul Historické město roku 2020 získal Havlíčkův Brod. Na třetím místě se umístila Kutná Hora. Soutěže Památka roku 2020 se celkem účastnilo 46 objektů – 27 v kategorii malá a 19 v kategorii velká. Mederův dům ve druhé kategorii přeskočil cihlový most v Letohrádku Portz v Mikulově. Třetí místo obsadil Vlašský dvůr a přilehlý park pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře. Mezi malými památkami získala první místo Bašta u evangelického kostela v Čáslavi, druhé místo Městský dům Pod Františkem v Příboře a třetí Oltářní obraz Petra Brandla Nanebevzetí Panny Marie v Kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě.

Poprvé byla Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón udělena v roce 1995 vítěznému městu Svitavy. Cenu za předchozí rok získalo město Štramberk, před ním Brtnice a Slavonice. 

Foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video