Zázemí pro babybox v Lounech poskytla společnost Seko

Lucie Steklá 2021-07-09 20:58:00

Rodiče do boxu za šestnáct let odložili 220 dětí.

Louny (lus) ,,Po mnoha letech mohu prohlásit, že jsem dobyl staroslavné město Louny!“ zdůraznil Ludvík Hess, duchovní otec babyboxů, bedýnek, které zachraňují odložené děti již šestnáct let.

Stalo se tak ve středu 30. června v pravé poledne, kdy byl slavnostně otevřen babybox v Lounech, v pořadí osmdesátý v České republice. ,,Kdybych věděl, že mám požádat Tomáše a Vlastimila Sedláčkovi, majitele a ředitele společnosti SEKO Aerospace Louny, ušetřil bych si spoustu času. Jednání s oběma pány bylo vstřícné a korunoval je úspěch,“ nešetřil chválou L. Hess.

Město Louny L. Hess, jak sám řekl, dobýval několik dlouhých let. Jednání ale ke zdárnému konci nevedla ani tady, ani v nedalekém Žatci, kde je nemocnice, ale ani tam ,,bedýnku“ nechtěli. Úspěšný byl Hess až u vedení společnosti Seko. ,,Ohledně boxu jsem jednal s Tomášem Sedláčkem. Jeho přístup byl mimořádný a já oběma pánům Sedláčkům velice děkuji za mimořádnou vstřícnost i úpravu okolí, kde je box umístěn,“ dodal Hess.

Poděkování samozřejmě patřilo také mecenášům, bez nichž by ani jeden babybox nebyl. Slavnostního otevření se v Lounech zúčastnili také zástupci firem či obecních úřadů nebo spolků, které na lounský box při-spěly. Jedním z velkorysých a soukromých dárců je Ladislav Riziky, jedním z nejvýznamnějších je společnost Ceps, kterou v Lounech zastupoval ředitel Petr Crha. ,,Rád bych připomněl slogan, který boxy provází: ,,Bez tebe bych skončil v popelnici“. Ten mě vzal nejvíc za srdce a kvůli tomu tady jsme!“ řekl. Ze seznamu mecenášů Babyděk Lu vyzdvihl spolek Dobroděj, který mezi místními dárci jednoznačně dominoval, a také Autobusovou dopravu Podbořany, která babybox podpořila opakovaně.

Za společnost Seko přítomné přivítal majitel Vlastimil Sedláček: ,,Vítám vás, dnes už u našeho, babyboxu. Jak řekl můj syn: ,,raději než nikde, tak tady u nás“. Určitě bychom byli raději, aby byl box někde v nemocnici, kde je trvalá pomoc. Někdy je ale potřeba vzít pomoc městům a lidem do svých rukou, a udělat takové gesto, které jsme udělali my. Myslím, že jsme okolí boxu upravili tak, aby matky, které sem přijdou, měly absolutní anonymitu, kterou ještě podpoří nově vysazené stromy.“ Podle jeho slov má město kulturní hodnotu, že si za-slouží, aby tu babybox byl. ,,Ve všech mě-stech, kde máme firmy, pomáháme. Snažíme se chovat filantropicky. Je to takový dar městu od nás,“ dodal V. Sedláček.

Babybox je majetkem Seka. ,,Společnost se zavazuje, ho bude po dobu minimálně deseti let provozovat. Stejně jako se jejich výrobce Zdeněk Juřica zavazuje o ně starat,“ podotkl L. Hess.

Otevření se za město Louny zúčastnil místostarosta Vladimír Hons, který předal L. Hessovi a V. Sedláčkovi vyznamenání města Louny. ,, Já jsem tady v takové rozporuplné situaci. S panem Hessem jsme od za-čátku vedli dlouhou korespondenci, také jsme se osobně setkali. Ale rada města má devět lidí, a podpora má a pan starosty nestačila. Já mohu jen poděkovat, že se zřízení boxu podařilo,“ řekl V. Hons.

Babybox je umístěn u vchodu do společnosti Seko v ulici 5. května 2940 v Lounech. Čtyřiadvacet hodin denně jej střeží pracovníci ve službě. ,,Ti zavolají záchranku. Pro případ, že by odložené děťátko nebylo oblečené, připravili si Sedláčkovi oblečky a čepičky,“ uzavřel L. Hess. Nechyběla ukázka funkčnosti boxy, uložení dokonce dvou miminek (panenek) do boxu, a jejich následné vyzvednutí pracovnicí vrátnice.

Babyboxů je v České republice osmdesát, vyrobeno jich bylo ale již o šestatřicet více. Jsou to boxy nové generace, které nahradily ty původní. O boxy se stará Z. Juřica ze společnosti Montel Náměšť nad Oslavou. Jak L. Hess řekl: ,,To je muž, který všechny boxy vlastníma rukama udělal, zatímco já je vlastí hubou okecal.“

Za šestnáct let a jeden měsíc přijali babyboxy svými dvířky 220 dětí, které snad vstoupily do nového a lepšího života. První box byl otevřen 1. června 2005 v Praze Hloubětíně, odloženo tam bylo již osmadvacet dětí. Na závěr setkání Ludvík Hess podotkl, že spolek Babybox podpořil částkou 40 tisíc korun obec Stebno v okrese Louny a další obce v Jihomoravském kraji, které zpustošily přírodní živly. Otevření boxu se zúčastnili také velbloudi z Minizoo Seko, přesněji řečeno, velbloudice Zdeňka a velbloud Kamil spořádali všechnu mrkev, kterou Z. Juřica, výrobce babyboxů, nakoupil.

Přítomné Vlastimil Sedláček dovedl také k největšímu kolu na světě a ti se tak stali aktéry jeho zápisu do Guinnessovy knihy rekordů.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video