Memoriál Davida Beneše. Vojáci si znovu připomněli padlého kolegu

Hedvika Mašková 2021-07-16 11:49:00

Uplynulo sedm let, kdy při sebevražedném útoku v Afghánistánu zahynuli čtyři příslušníci Armády České republiky – David Beneš, Jan Šenkýř, Ivo Klusák a Libor Ligač. Čest jejich památce vzdávají každoročně armádní družstva z celé republiky na tradičním závodu pojmenovaném po jedné z obětí – Memoriálu Davida Beneše. Letos se uskutečnil již šestý ročník.

Dva dny tvrdé dřiny prožívalo ve středu a čtvrtek předposledního červnového týdne sedmnáct týmů. Soutěže, kterou organizátoři označují jako víceboj pěchoty, se letos zúčastnili příslušníci 4. brigády rychlého nasazení, 43. výsadkového pluku, 71. a 72. mechanizovaného praporu, 131. dělostřeleckého oddílu a 14. pluku logistické podpory.

První den soutěžící sbírali body při střelbách z několika typů zbraní a především z nezvyklých střeleckých pozic a situací na střelnici Vršovice. Po ukončení pokračovala soutěž nočním a deštivým třicetikilometrovým přesunem do Žatce.

Další den začali vojáci ve výcvikovém prostoru Pereč různorodými disciplínami, jako například plazení s minou na čas, zrychlený přesun s rádiem a následným naladěním správné frekvence, přesun minometu s následným doplněním min, poskytnutí první pomoci a odsun raněného.

„Memoriál Davida Beneše se neustále zdokonaluje. Disciplíny se sice nemění, avšak neustále se vylepšují a po pravdě jsou každý rok náročnější. David Beneš byl sportovec a velký dříč, proto je většina disciplín fyzicky velmi náročná. Prostě kluci si musí pěkně hrábnout, aby úspěšně dokončili všechny disciplíny v co nejlepším čase. Samozřejmě se také zlepšuje i celková organizace memoriálu, jelikož jádro instruktorů zůstává stále stejné. Musíme také poděkovat všem sponzorům, kteří podporují naši soutěž,” popsal vrchní praporčík 41. mechanizovaného praporu František Němec.

Závěr memoriálu se odehrál na sportovišti Flora v Žatci, kde čekala překážková dráha NATO. Soutěžící se v ní předvedli se zátěží v plné bojové výstroji. Na sportovišti se také poměřili ve fyzické zdatnosti (kačáci, žabáci a krabi) a rozebírání zbraní.

Vítězným družstvem se stal tým ze 43. výsadkového pluku, druhé skončilo družstvo 42. mechanizovaného praporu Tábor ,,Svatováclavský“ a třetí byl domácí 41. mechanizovaný prapor. I když domácí družstvo v memoriálu nezvítězilo, borci z žateckého praporu byli prvními třemi nejlepšími střelci, což byla zvlášť hodnocená speciální položka v rámci všech disciplín.

„My memoriál nebereme čistě jako soutěž, není pro nás důležité, kdo vyhraje. Pro nás je důležité, že se sejdou družstva z celé republiky a fungují jako jedna rodina. Jako vojáci máme dvě rodiny, jednu doma a jednu v práci. A když přijdeme o někoho z té naší vojenské rodiny, nikdy na něj nezapomeneme. Proto také vznik-la i celá myšlenka Memoriálu Davida Beneše. Připomínáme si tím nejen padlé kamarády, ale všechny veterány a vlastně celou naší vojenskou rodinu. Soutěžícím klukům chodí fandit i jejich rodinní příslušníci a na samotné vyhlášení vítězů dorazí rodina Davida Beneše, se kterou udržujeme nadstandardní vztah. Letos jsme si pro ně připravili malé překvapení a společně odhalili pamětní kámen před útvarem jako památku na Davida Beneše a Jardu Mevalda. A pevně doufáme, že už nám tam žádné jiné jméno nepřibyde,“ dodal na závěr vrchní praporčík František Němec. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video