,,Kolaudačka” nových bytů v Liběšicích. Obec na rekonstrukci ušetřila přes čtyři miliony korun

Hedvika Mašková 2021-07-21 10:30:00

Budova bývalého zdravotnického střediska v Liběšicích u Žatce má novou funkci. Vznikly v ní čtyři byty, respektive jedna garsoniéra a tři byty s dispozičním řešením 2+kk. Jde o byty ve vlastnictví obce, která je nabídla k pronájmu mladým lidem a rodinám ke startu do života. Celková rekonstrukce nevyužívaného objektu, který obec vykoupila za 700 tisíc, a jeho přestavba na bytové jednotky, si vyžádala 5,4 milionů korun.

,,Cena je velice příznivá proto, že jsme rekonstrukci vzali za svou a dělali jsme ji částečně svépomocí a částečně dodavatelsky. V roce 2019 jsme rekonstrukci vysoutěžili ve výběrovém řízení za 8 milionů korun plus DPH, tedy za 9,6 milionů korun. Zdálo se nám to moc, proto jsme se do rekonstrukce pustili po svém. Rozdíl mezi vysoutěženou cenou a skutečnou cenou je 4,2 miliony korun, které se nám podařilo ušetřit,“ vysvětlil starosta obce Liběšice Petr Valenta a popřál všem potencionálním nájemníkům, aby se jim v nových bytech dobře bydlelo.

Dům č. p. 42 dorazil požehnat také otec Vilém z liběšické fary. ,,Je veliká čest, že smíme dnes otevřít a požehnat tento dům. Možná, že vy, co zde bydlíte už dlouho, si vzpomenete, že rozpadlých domů v obci byla celá řada a samozřejmě, že opravit něco není jednoduchá věc. Má to ale mnohem širší souvislosti. Kdysi mi někdo z pamětníků říkal, že Liběšice měly o šedesát domů více. Je to doklad toho, že zde kdysi žilo mnoho obyvatel. Byly zde tři hospody, spousta řemesel a vesnice žila. Je velmi dobře, že se do tohoto domu zase život vrátí. Všichni bychom si určitě přáli, aby se nadále žilo ve vesnici dobře, a proto má i požehnání svůj smysl. Možná si to ani neuvědomujete, ale Liběšice navštěvuje velká spousta lidí, protože náš poutní kostel je známý široko daleko. Lidé, kteří sem přijíždějí nebo přicházejí, si velice dobře všímají, jak moc se obec zkrášluje,“ připomenul všem místním občanům, kteří na slavnostní ,,kolaudaci“ nově zrekonstruovaného domu dorazili, otec Vilém.

Završení rekonstrukce bytového domu si nenechal ujít ani liběšický občan a realitní makléř Petr Andrášek, který ze svých profesních znalostí uvedl další pozitiva opraveného domu v obci: ,,Málokterá obec se může pyšnit tím, že má tři bytové domy. Úhel pohledu může být různý. Jednak je to výborná investice, jelikož dávat peníze do nemovitostí je z dlouhodobého hlediska výborná záležitost. Všechny obsazené nemovitosti přinášejí obci nájem a prostředky. Další pohled je, že jsou v obci další tři opravené domy. Mohl je mít někdo jiný nebo mohly chátrat. Tímto způsobem se obec rozvíjí, je hezčí a získává na atraktivitě. Na realitním trhu patří obec Liběšice k nejvyhledávanějším v rámci regionu Žatecko. A díky novým bytům pomůže také obec mladým rodinám při startu do života."

Fotogalerie z kolaudace ZDE.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video