Jsme na tom nejhůře v kraji. Ve výzkumu Město pro byznys skončil Žatec poslední

2021-07-29 10:30:00

V Žatci byznysu pšenka nekvete. Tvrzení vychází ze srovnávacího výzkumu, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma možnosti podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost je každoročně sestavován žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem v republice. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí města Prahy. Žatec je v rámci Ústeckého kraje nejhůře hodnoceným městem pro byznys.

Letošní výsledky výzkumu Město pro byznys potvrdily v rámci kraje výjimečné podnikatelské postavení Litoměřic. Na druhé místo se vyhoupl, zejména díky kvalitnímu přístupu veřejné správy, Most, bronz patří Roudnici nad Labem.

Město na soutoku Labe a Ohře vyniká v rámci Ústeckého kraje vyrovnanými výsledky v obou hlavních kategoriích výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí a v přístupu veřejné správy.

Konkrétně se jedná především o vysoce nadprůměrný přírůstek živnostníků i firem, o atraktivitě lokality svědčí rychlý nárůst ceny stavebních pozemků. Podmínky na pracovním trhu naznačují, že Litoměřice vytvářejí zdravě konkurenční prostředí, což se projevuje vysokým počtem uchazečů o jedno pracovní místo, ovšem při celkově podprůměrné dlouhodobé nezaměstnanosti. Litoměřice je třeba pochválit za kvalitní webové stránky z pohledu podnikatele. Ten na nich nalezne na jednom místě v přehledné podobě všechny potřebné informace pro své podnikání i pro nezbytnou komunikaci s veřejnou správou.

Celkem bylo v našem kraji hodnoceno šestnáct obcí s rozšířenou působností. Co se týče našeho okresu, Louny se umístily na sedmém místě, Podbořany na dvanáctém a Žatec na posledním šestnáctém místě.
Srovnávací výzkum Město pro byznys již třináctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice.

Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v České republice. V letošním ročníku analytici zaměřili ještě větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit. Za-řazeno bylo také dotazníkové šetření mezi podnikateli, jak jsou spokojeni se službami radnic v jednotlivých oblastech a také dotazník zjišťující, jaké aktivity radnice vyvíjejí směrem k podnikatelům, ale nejen jim. Cílem bylo více zohlednit fakt, že Město pro byznys musí být také místem, kde se dobře žije nejen podnikatelům, ale i jejich rodinným příslušníkům a jejich zákazníkům.

Foto: pexels.com

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video