Letecké muzeum se rozroste o další exponát. Legendární stíhačka MiG-21 doputovala z pražských Kbel

Hedvika Mašková 2021-08-02 10:30:00

Spolek Letci-Žatec si do svého kalendáře zapsal další významný den. První červencovou sobotu totiž do expozice Leteckého muzea Korea-Merkur v Bezděkově získali legendu zaniklého žateckého vojenského letiště - stíhačku MiG-21, kterou jim zapůjčil Vojenský historický ústav v Praze. Letoun však nyní v bezděkovském leteckém muzeu nespatříte. Kvůli velkému prostoru, který stroj zabírá, byl převezen na žatecké letiště ,,Macerka”, kde prochází potřebnou renovací, která zabere několik měsíců.

,,Za pár měsíců to budou dva roky, co vznikl nápad vybudovat muzeum Korea – Merkur. Po krátké době bylo rozhodnuto, že jeho dominantou by měla být péefemka 4411, jejíž křídla olizoval především vzduch nad naší ,,čtyřistadevadesátkou”. Prvotní nápad vznikl na konci října 2019, když navštívil Žatec, ale i kbelské muzeum, Tolja Kvočur. Když jsem se zmínil kbelským muzejníkům, že v Žatci rovněž začínáme budovat muzeum, okamžitě zareagovali, ať prý si od nich vybereme buď jedenadvacítku, nebo Albatrosa. Jakmile se to dozvěděl jeden z našich členů, Radek Píchal, okamžitě začal horovat pro zmíněnou 4411, že prý to je jeho srdcovka a že prý si to bere na hrb. Slovo dodržel, ostatně jako vždy,” vysvětlil předseda spolku Letci-Žatec Václav Vašek, legenda mezi československými stíhacími letci.

Následoval rok, kdy bylo zapotřebí domluvit veškeré formality, a zápůjční smlouva mohla být letos na jaře mezi Vojenským historickým ústavem Praha a spolkem Letci-Žatec podepsána. Na začátku června začalo období příprav. První červencovou sobotu pak proběhl komplikovaný převoz. Nejprve byla stíhačka MiG-21 zbavená křídel, což nebylo jednoduché kvůli desítkám let, kdy stál letoun pod širým nebem, a za pomoci dvou jeřábů naložena na auto s návěsem. Následovala přeprava z kbelského letiště na ,,Macerku”, kde stroj nyní prochází renovací.

Foto: archiv spolku Letci-Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video