Václav se na opravu přestěhoval do Prahy. Na opravu zvonu přispěli spolky, dobrovolníci i dotace

Jarka Cibulková 2021-07-29 13:25:13

Cítoliby (caj) Za velkého zájmu veřejnosti byl koncem června snesen zvon Václav z Kostela svatého Jakuba Většího v Cítolibech. Taky aby ne! Jedná se o nejstarší hmotnou památku městyse. Mistrům zvonařům asistoval při sundání jeřáb, který čtyřsetkilogramovému skvostu pomohl na zem.

 Poškození hlavice zvonu ve stolici si v minulosti vyžádalo připevnění zvonu pomocí náhradního upínacího systému, který ale neumožňuje jeho otáčení o devadesát stupňů, aby jeho srdce nebilo stále do stejného místa. „Zvon odlil roku 1529 zvonař Bartoloměj. Je laděn na tónu H1. Má poškozenou korunu. Navařením zvonoviny mu vrátíme původní tvar. Má opotřebené čepy, nemohl se už ani otáčet. Za celou dobu nebyl ani jednou opravován, už to ale nutně potřebuje. Skutečná životnost zvonu je až tisíc let. Ale nebojte se, za dva až tři měsíce vám ho vrátíme zpátky,“ řekl Cítolibským zvonař a restaurátor Petr Rudolf Manoušek. Zvonařská dílna Manoušků v pražské Zbraslavi vyrobila či zrekonstruovala několik tisíc zvonů, jmenovat například můžeme i nové srdce pro největší český zvon Zikmund. Petr Manoušek spolupracuje i s evropskými zvonárnami.

Myšlenka opravit zvon v cítolibském kostele se zrodila již před třemi lety. Místní sbor dobrovolných hasičů na podporu rekonstrukce uspořádal v roce 2019 akci „Pohybem pro zvon“, jejíž výtěžek vynesl 34 tisíc korun. Dalších deset tisíc korun přidal městys. Ve prospěch zvonu bylo městysem Cítoliby věnováno dobrovolné vstupné v částce 7 769 Kč z místní fary, která se otevřela o pouti. Největším výtěžkem byl koncert Pavla Šporcla, který nasbíral 58 450 korun.

Církvi již bylo na opravu zvonu svatého Václava věnováno více než sto dvacet tisíc. Cena opravy bude činit bezmála 277 tisíc korun a bude na ni čerpána dotace ve výši 210 tisíc korun od ministerstva kultury. ,,Zbývá ještě shromáždit prostředky na opravu dřevěné zvonové stolice, jejíž část je v důsledku zatékání vážně poškozena a oprava je vyčíslena na 110 tisíc korun. Všem, kteří by chtěli na obnovu zvonu přispět, si dovolujeme sdělit číslo účtu farnosti Cítoliby: 2301845591/2010. Věříme, že se podaří sehnat potřebné prostředky a zvon se na pod-zim vrátí do cítolibského kostela, abychom jej mohli opět slyšet na Štědrý den,“ napsal lounský děkan P. Vít Machek.

Kostel svatého Jakuba Většího původně disponoval třemi zvony. Nejstarší zvon Panny Marie byl ale, jak se to dělo ve většině případů, roztaven po světové válce.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video