Louňané se loni zlepšili ve třídění odpadu

Lucie Steklá 2021-07-30 17:17:00

Louny (lus) Třetí místo vytřídili Louňané v dalším, již sedmnáctém, ročníku soutěže ,,Skleněná popelnice“. Meziročně si tak obyvatelé Loun polepšili o dvě místa.

Klání každoročně vyhlašuje Ústecký kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM. Své třídičské síly v něm měří všech 350 obcí kraje zapojených do systému společnosti. Stejně jako loni, i letos zkomplikovala vyhlašování opatření spojená s bojem proti pandemii koronaviru. Tradiční setkání a vyhlášení finalistů bylo tedy opět zrušeno.

Skleněná popelnice má čtyři kategorie po-dle počtu obyvatel: obce do 500 obyvatel, obce nad 501 obyvatel, v další kategorii se pak utkaly městyse do 3 500 obyvatel a v poslední kategorii měřila své třídičské schopnosti města nad 3 500 obyvatel.

Za rok 2020 se město Louny v kategorii města nad 3 501 obyvatel umístilo na 3. místě. O rok dříve to bylo místo páté. Cenu převzal starosta města Pavel Janda. ,,Spolu s oceněním Město Louny obdrželo šek na finanční hotovost ve výši patnáct tisíc korun, které budou využity v oblasti podpory třídění odpadu,“ uvedla radnice.

Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného krajem a společností EKO-KOM nazvaného Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji. V Ústeckém kraji vytřídil každý obyvatel za loňský rok 44 kilogramů odpadu. Na celorepublikový průměr, který byl v loňském roce 53,2 kilogramu, ztrácí kraj poměrně velké množství.

V porovnání se sousedními regiony v celkové výtěžnosti tříděného odpadu stále Ústecký kraj pokulhává. ,,Jsem ale přesvědčena, že finanční odměna za umístění v této soutěži bude pro další obce motivačním prvkem k rozvoji sběru tříděného odpadu. Jsem ráda, že se i letos v soutěži objevila města a obce, kde proběhla větší informovanost občanů, což mělo velmi dobrý efekt,“ uvedla regionální manažerka EKO-KOM Alice Karlíková.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video