Festival Obnaženi přinese do ulic Chomutova umění všeho druhu

Soňa Šímová 2021-08-06 16:35:00

CHOMUTOV (tz) — Od pátku 6. srpna do soboty 14. srpna čekají na návštěvníky 18. ročníku festivalu Obnaženi v Chomutově umělecké akce rozličného charakteru i forem, které budou probíhat především v centru města a z velké části v jeho veřejném prostoru. Festival letos začal o něco dříve, a to instalací čtyř uměleckých děl, která si každý může prohlédnout například v parku nebo podchodu.

Organizátoři zvou na taneční představení, večer tanečních filmů, slam poetry, výtvarné instalace a jejich komentovanou prohlídku, výstavu, happeningy i dílny a autorské čtení s hudbou. Festival bude prezentovat práci místních, českých i zahraničních umělců. Všechny body programu propojí téma letošního ročníku, kterým je Zrání.

V pátek 6. srpna zahájí hlavní festivalový týden vernisáž výstavy Zrání, 25 let v pohybu (Víťa Jakoubek, Café Rouge, 18 hod.). V následujících dnech pak bude výtvarník a jeho hosté k vidění při výtvarné tvorbě na zdi podchodu u vlakové zastávky Chomutov–město v ulici Cihlářská.

Na první festivalový víkend je připraven program pro celou rodinu. V sobotu 7. srpna od 10 hodin se v atriu Chomutovské knihovny uskutečnila výtvarná dílna pro děti i dospělé Individualita a v neděli 8. srpna se příznivci slam poetry mohli přihlásit na workshop s mistrem republiky ve slamu Dr. Filipichem. A na oba víkendové dny přichystal spolek Ostružina interaktivní představení souHra určené všem od 5 do 120 let.

Dalším lákadlem je večer Slam poetry, který proběhne ve středu 11. srpna od 19 hodin v atriu Chomutovské knihovny a kde diváci tentokrát rozhodnou nejen o vítězi večera, ale i o postupujících na mistrovství ČR ve slamu.

Tento den také na náměstí 1. máje začnou před zraky kolemjdoucích tvořit své sochy a objekty tři profesionální sochaři (Jitka Kůsová, Josef Šporgy a Jiří Němec). Ti zároveň jako lektoři povedou tři studenty místní ZUŠ, kteří budou v této sochařské dílně s názvem 3x3x3 také po tři dny sochat ze stavebního materiálu ytong. Všichni jsou zváni, aby se přišli podívat a aby sochaře i studenty v jejich práci podpořili.

Ve čtvrtek 12. srpna proběhne v letním kině v Chomutově Večer tanečních filmů, který představí sedm krátkých a velmi rozmanitých filmů z celého světa. Po promítání bude také diskuse se dvěma tvůrci, kteří přijali pozvání a na festival osobně dorazí. Poetický taneční film s třinácti tanečníky a 26 dřevěnými prstenci Still life on the island představí německá choreografka Nicole Beutler, která žije a tvoří v Amsterodamu. Český krátkometrážní film Fibonacci pak přijede do Chomutova divákům představit scénárista a režisér Tomáš Hudeček. Na dramaturgické i produkční přípravě tohoto večera festival Obnaženi spolupracoval s věhlasným Amsterodamským festivalem tanečních filmů Cinedans.

V následujících dnech bude mít tanec ještě několikrát prostor. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na již zmi-ňovanou choreografii Still life, která se objeví ve filmu Nicole Beutler a která bude k vidění také naživo v ulicích města Chomutova. Speciálně pro tuto příležitost ji Nicole nazkouší s českými profesionálními tanečníky (Still life in the city - pátek 13. srpna v 18 hod. na sídlišti Březenecká u experimentů, v sobotu 14. srpna v 11.30 hod. u Armabetonu na Palacké ulici). Páteční večer bude patřit hvězdě české taneční scény Markétě Vacovské, kterou od 20.30 hod. v kostele sv. Kateřiny v autorském představení Odloučení doprovodí hudebnice Sára Vondrášková (Never Sol).

Poslední den hlavního festivalového týdne sobota 14. srpna naplní ve svém programu charakter multižánrovosti a v Procházce Zrání, která provede návštěvníky po výtvarných instalacích, také přinese na trasu procházky tanec, trochu hudby a poezii. Na neobyčejné komentované prohlídce promluví u svého objektu autoři všech dočasných výtvarných instalací k tématu Zrání a prostor bude i na otázky z publika. Organizátoři také vybízejí všechny, aby na společnou cestu přinesli tématicky plody zrání i básně, které se k tomuto tématu vztahují. Sraz na Procházku je v 16 hodin před kostelem sv. Kateřiny. Umění slova nakonec i celý týden uměleckých setkání uzavře v kostele sv. Kateřiny od 20 hod. česká spisova-telka a hudebnice Eva Turnová se svým Čtením z Turnových hájů, které také doprovodí hudbou.

Všechny akce festivalu proběhnou dle platných epidemiologických opatření. Festival organizuje spolek Obnaženi za podpory Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Chomutova, Ústeckého kraje, Velvyslanectví Nizozemského království, Oblastního muzea v Chomutově, Chomutovské knihovny, Kultury a sport Chomutov, Trifor, Galerie Město, Ženského spolku, Senátorské kanceláře Přemysla Rabase, Ostružina, Cinedans festivalu (NL), Nicole Beutler Projects, Rent Group, Strix Chomutov, Večery jinak a Café Rouge.

Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video