Město usiluje o zřízení muzea pragovek

Redakce 2021-08-06 16:43:31

CHOMUTOV (PI) — Jak jsme informovali letos v únoru, nové vedení Ústeckého kraje nenašlo peníze na zprovoznění muzea automobilů Praga, které mělo vzniknout v Chomutově za spolupráce kraje, města a Oblastního muzea Chomutov. O záchranu projektu se nyní snaží sám Chomutov, který by rád namísto Ústeckého kraje získal právo na třicetiletou zápůjčku unikátní sbírky veteránů a dalších předmětů od jejího vlastníka Emila Příhody. Chomutovského radního a bývalého náměstka hejtmana Jaroslava Komínka, za jehož působení ve vedení kraje se stěhování exponátů na tajné místo v Chomutově uskutečnilo, jsme se zeptali:

Muzeum mělo být původně otevřeno už vloni, ale kvůli pandemii bylo zahájení provozu posunuto na letošek a po posledních krajských volbách na neurčito. V jakém stádiu se nyní nachází?

Ústecký kraj pod naším vedením přivítal možnost přilákat do Chomutova, kde již je železniční depozitář Národního technického muzea, více turistů a rozhodl se muzeum pro sbírku pana Příhody zřídit. Po volbách se však vlády v kraji chopilo Hnutí ANO, ODS a Spojenci pro kraj, kteří v přípravě muzea jednoduše nepokračují. V současnosti je tedy vše na mrtvém bodě. Proto jsme ve vedení města Chomutova odsouhlasili záměr otevřít jednání s Ústeckým krajem s cílem převzetí prostor, kde se sbírka momentálně nachází, a zřízení muzea v režii města. Podle posledních informaci od pana Příhody jeho zájem, aby sbírka byla v Chomutově, stále trvá.

Lze odhadnout, kdy by se do muzea mohli podívat první návštěvníci?

Muzeum se mělo už nyní pomalu otevírat. Bohužel po volbách se veškeré přípravy zastavily a nic se neděje. Pokud kraj bude souhlasit se změnou smlouvy a dále by vše mělo na starost město, věřím ze do roka by alespoň nějaká část mohla být zpřístupněna.

Muzeum mělo podle původních plánů stát maximálně 50 miliónů korun. Je reálné, aby vše zafinancovalo město v původním rozsahu? Nepočítá se s redukcí původního záměru nebo naopak s žádostí o případnou dotaci?

Toto je vše předčasné. Momentálně je situace, jak jsem říkal, taková, ze současné vedení kraje nechce investovat ani korunu. 50 miliónů byl strop, který jsme tehdy stanovili. Vše záleží na konkrétním zpracování projektu a plánu prací. Každopádně čas běží, za rok se nic neudělalo, a přitom už aspoň část expozice mohla být zpřístupněna návštěvníkům.

Kdy bude jasné, kam dál se bude projekt muzea pragovek ubírat?

Je smutné dívat se na to, jak současné vedení Ústeckého kraje přistupuje negativně k dokončení realizace Muzea Praga. Místo hledání možností, jak zachovat tuto jedinečnou sbírku a co nejdříve ji otevřít pro veřejnost, radši hledají důvody jak se toho zbavit. Město Chomutov usiluje o to, aby sbírka ve městě zůstala a muzeum vzniklo. Chceme o tom jednat s krajem a najít takovou cestu, aby sbírka zůstala u nás. Doufám, že jasno, jak dál pokračovat, bude do několika týdnů.

Foto: Majitel sbírky automobilů Praga Emil Příhoda (uprostřed) s někdejším náměstkem hejtmana Jaroslavem Komínkem (vlevo) a bývalým hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem. Sbírka byla oficiálně prohlášena za třetí největší kolekci aut jedné značky na světě, ale současné vedení kraje její vystavení v Chomutově odsunulo na vedlejší kolej. 

Archiv J. Komínka


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video