Výměníková stanice už nenudí a hýří barvami!

Hedvika Mašková 2021-08-11 10:30:00

Prvním z projektů zrealizovaných díky participativnímu rozpočtu Města Žatec je velkoformátová malba (takzvaný mural) na fasádě výměníkové stanice Žatecké teplárenské v ulici Stavbařů. Dvě ze čtyř stěn, tedy necelých 300 metrů čtverečních, pokryli barvami začátkem minulého týdne pražští umělci.

,,Velkoformátová malba vznikla podle návrhu Michala Škapy, který má realizace velkoplošných děl po celé České republice. V nedávné době byl například autorem největšího muralu ve střední Evropě, na budově ruzyňského letiště. Jsme přesvědčeni, že jeho dílo vzbudí o tvorbu ve veřejném prostoru větší zájem a podaří se tak nastartovat vícero aktivit vedoucí ke zkrášlení společného prostoru tak, abychom se zařadili mezi moderní města s mladistvým nádechem a silnou komunitní základnou, která je dle našeho názoru potřebná pro pulzující město,“ vysvětluje projekt Daniel Nociar ze spolku Občasné sdružení, který zkvalitnění veřejného prostoru ve formě obří malby do participativního rozpočtu navrhl.

Myšlenka vytvoření velkoformátové malby na stěny žatecké výměníkové stanice se zrodila již v roce 2014. Návrhů vzniklo dokonce několik. ,,Jsme nakonec rádi, že se myšlenku podařilo zrealizovat, za což Danielovi Nociarovi a lidem z Občasného sdružení moc děkujeme,” uvedl umělec Michal Škapa a doplnil: ,,Malba má zatím pracovní název ,,Stvořitel”. Na přední straně je vyobrazena lidská hlava s planetou a obláčky, která představuje vznikající jsoucno. Námětem malby je mix přírodních jevů z mikrosvěta až makrokosmu.”

Autor malby Michal Škapa (na fotografii uprostřed) se do díla pustil předminulou neděli a minulou středu už byla práce hotová. ,,Od místních občanů jsem se během tvorby setkal jen s kladnými reakcemi, za což jsem velmi rád, protože výsledné dílo bude jakousi bránou do Žatce. Doufám, že bude lidem sloužit nebo si v něm budou alespoň číst,” sdělil nám své přání autor muralu Michal Škapa, kterému s vytvořením skici a na místě pomáhal ještě Ondřej Vyhnánek (na fotografii vpravo) a s produkcí navíc také Ondřej Klíma (na fotografii vlevo).      

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video