V téhle branži si musíš věřit, říká Honza Hovorka ze Žatce

2021-08-26 13:30:00

Honza Hovorka je kluk ze Žatce, který již několikátým rokem skládá a nahrává hudbu, dělá zvukaře, ale pořádá také nejrůznější akce. Už teď spolupracuje se spoustou celebrit, jako jsou například Michal David, Petr Kolář, Zdeněk Troška, Miloš Krkoška a další.

  • Začala bych tím, co všechno vlastně ve volném čase děláš?
Ve volném čase, když třeba netočím, ne-nahrávám nebo nezvučím, jsem rád s kamarády, ale většinou jsem pracovně pryč, takže toho volného času moc není. Teď o prázdninách jsem měl mít volného času více, ale naplánoval jsem si akci v Praze. Šlo o akci k padesátým narozeninám Pavla Plecháče a Ivety Maurerové, a to bylo docela složitý, protože tam byla televize, samé známé tváře a muselo to být zasponzorované, protože to bylo v Praze a tam jsou ty ceny trošku vyšší a pak domlouvání místa… Stalo se nám totiž, že týden před akcí nás podvedli s jedním prostorem. Řekli, že v něm nemůžeme být a museli jsme hledat jiný.

  • Takže ve volném čase nejvíc pracuješ?
Já to beru tak, že nemám volný čas. Tohle je prostě práce a potom, když mám ten volný čas, tak si v něm prostě užívám života, jak to jde. Jezdím po výletech s kamarády a občas se sejdeme s bubeníkem Pepou Miklošem a jen tak nehráváme, anebo si nahrávám sám doma nějaký jazz, který mě baví a nevyužívám ho bohužel v televizi, protože tam chtějí vět-šinou pop nebo orchestrální filmovou hudbu.

  • Děláš hudbu od malička nebo jsi k tomu nějak došel? Jaká byla vlastně tvoje cesta k hudbě?
Zhruba od šesti let hraju na piano, ale nikdy jsem s tím nebyl na takové kariérní úrovni. Šlo o takové brnkání, což dělá hod-ně lidí. Hraju už třináct let.

Co se týče práce do televize a podobně, tak to se mi začalo dařit poslední tři roky. Dřív jsem to bral jako koníčka, teď už to beru jako práci. A za to hlavně vděčím Michalovi Davidovi, který mi pomohl, ale hlavně mě hodně inspiroval, protože jsem ho jako malý často poslouchal. Když jsem byl u něj ve studiu, kam mě vzal Pavel Plecháč, bylo to tak přelomový, že jsem to začal brát úplně jinak a začal jsem o to víc dřít, protože jsem chtěl být na úrovni, co je on, protože, když jsem to tam u něj viděl, bylo to strašně inspirativní. Myslím si, že se mi zatím daří nejvíc, co to jde. Potkávám nové lidi a mám nové nabídky, takže si myslím, že profesně rostu.

  • To ano. A jak jste se s Michalem poznali?
Myslím, že to byl rok 2018. Bylo to vlastně, když dělal muzikál Muž se železnou maskou, což je myslím zatím jeho autorsky poslední muzikál. Tam jsme se potkali náhodou, protože my jezdíme nakupovat hudební vybavení k Pavlovi Plecháčovi, který má hudebniny a on se s ním zná. Jednou jsem tam přijel, zahrál jsem tam na piano a nějak jsme se začali bavit. Ukázal jsem mu, co dělám a on řekl, že mě za ním vezme. Od té doby se známe a pomáháme si.

  • Ráda bych se ještě zeptala na charitativní akce. Jak probíhají?
My jsme první charitativní akci dělali v roce 2019, a to byla i poslední akce, protože nám do toho přišla korona. Tak jsme to pořád odkládali a nakonec jsme se shodli, že to uděláme zase v prosinci letošního roku. Bude tam spoustu zajímavých lidí, včetně Petra Koláře a Zdeňka Trošky. Ještě to nechci moc prozrazovat, protože to není stoprocentní. Pojali jsme to tak, aby to byla prostě show. Audiovizuální pojetí si myslím, že je dost propracovaný a měl by na tom s námi spolupracovat i pan Hruška, který dělá skvěle show. No, prostě tomu chceme dát nějaký přesah.

  • A kam půjdou peníze, které vyděláte?
Celý výtěžek ze vstupného věnujeme charitě. Na náklady a za prostory použijeme peníze od sponzorů. Nikdo z nás si z toho nebere ani korunu.

  • Co ještě bude součástí programu?
Na akci budeme hrát s kapelou, se kterou hrajeme to, co nás baví. To bude první část koncertu a další bude Petr Kolář a mezi tím přijdou i další celebrity na rozhovory. Tentokrát to budou navíc uvádět i dva zkušení moderátoři, a to Vlasta Vébr a Miss České republiky z roku 2018 Iveta Maurerová.

  • Jak už jsme zmínili, už delší dobu spolupracuješ se spoustou celebrit. Jak se ti v těchto spolupracích daří, na čem všem už jsi s nimi pracoval?
Takové ty větší spolupráce začaly s Milošem Krkoškou, což je dvorní skladatel k filmům Zdeňka Trošky. S ním jsem se skamarádil právě díky Zdeňkovi na jedné akci. A zrovna když jsme se setkali, tak se dělala hudba k pohádce Zakleté pírko. Tehdy jsem občas začal jezdit k Milošovi do studia a dělali jsme společně nějaké úpravy. Další spolupráce byla, když jsem dělal hlavního zvukaře reklam na Škodovku.

Potom samozřejmě již zmiňovaná spolupráce s Michalem Davidem. Třeba teď, jak jsem už říkal, měl právě Pavel Plecháč narozeniny, tak jsem přemýšlel, co mu dát. Pavel strašně chce Ferrari, ale to jsem si říkal, že zatím asi ne (smích). Chtěl jsem mu dát něco od srdce, co by mělo víc než jen materiální hodnotu, takže mě napadlo, že by bylo hezký nazpívat s nějakými kamarády písničku. Zavolal jsem Michalovi, a tak jsme se začali domlouvat na jakou melodii písničky to nazpívat. Padlo spoustu nápadů, ale nakonec jsme vybrali klasiku: ,,Být stále mlád“.

Poslední velký projekt byla Superstar, kde jsem zvučil, ale tam tedy nezvučím pořád, byl to záskok za kolegu. V budoucnu bych měl dělat pro Českou televizi hudebního režiséra a skládat hudbu pro dokumenty.

  • Hudbu k pohádce Zakletý pírko jsi nedělal ty sám?
Nene, to jsem jenom pomáhal Milošovi Krkoškovi. Na hudbu k celovečernímu filmu bych si zatím netroufl. Nevím, jestli jsem už na takové úrovni. Ale byl jsem už ohledně toho, abych dělal hudbu k filmu osloven, tak uvidíme.

  • Nakonec se tě ještě zeptám, co plánuješ do budoucna, co tě čeká?
Od září bych měl na zvukařském institutu jako lektor přednášet v praktické výuce. I kvůli tomu, abych nemusel pořád dojíždět, se stěhuji v září do Prahy. Taky plánuji maturitu (smích). Mám tedy nějaké projekty, hlavně ty dokumenty pro Českou televizi a do hodně vzdálené budoucnosti hudbu k filmu. Plánujeme zmiňovaný benefiční koncert. A ještě mě napadlo udělat takový orchestrální koncert slavných písniček se spoustou známých lidí, ale to je ještě ve hvězdách.

Děkuji za rozhovor!
Adéla Maršíčková  (studentka Gymnázia Žatec)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video