Bouřky zničily téměř celou úrodu chmele zhruba na 300 hektarech

Lucie Steklá 2021-08-22 19:59:03

Lounsko (lus, tk) Přívalové deště a bouřky během několika červencových dní zni-čily odhadem téměř celou úrodu chmele na třech stovkách hektarů.

Škody půjdou podle Michala Kovaříka ze Svazu pěstitelů chmele do milionů korun. Chmelnice byly podle jeho slov poškozeny přibližně na devíti stech hektarech. ,,Některé škody se ještě projeví a konečné sumy ukáže nejspíš až sklizeň,“ dodal.

Největší škody způsobily červencové bouře na Rakovnicku a v okolí Petrohradu a Stebna, kde v závěru června řádil jev zvaný downburst, poničené chmelnice jsou také na Litoměřicku. ,,Škody si likvidují i pojišťovny, celkovou sumu zatím nelze určit. Bude v řádech desítek milionů. Někteří zemědělci budou mít nárok také na státní kompenzace. V Ústeckém kraji se odškodnění týká lidí z obcí Bílenec, Blatno, Černčice, Krty, Malměřice, Petrohrad a Stebno,“ vysvětlil M. Kovařík.

V blízkosti zasažených oblastí se vyrábí na-příklad pivo Bakalář, podle Kovaříka mají pivovary dlouhodobé smlouvy a jsou dostatečně zásobené. Nepředpokládá tedy, že by měla letošní poničená úroda vliv na jejich výrobu či ceny.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video