Chmelaři vstupují do sklizně s novými technologiemi ze Žatce

Redakce 2021-08-25 11:11:02

Závod Mechanizace podniku CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec dodal pěstitelům chmele pro nadcházející sklizeň chmele v roce 2021 nové technologie pro česání chmele i vybavení sušáren chmele.

Nové technologie putovaly v uplynulých měsících ze Žatce do všech tří chmelařských oblastí v České republice. Nové česací stroje budou letos využívat pěstitelé například ve chmelařských obcích Blíževedly, Tuchořice, Dolní Újezd, Polepských Blatech a do příští sklizně je již připravena také linka v Lenešicích. Velké modernizace v oblasti sušení proběhly tento rok v Chrášťanech u Rakovníka nebo Březně u Loun. V minulém roce bylo dobudováno velké chmelařské středisko včetně nové sušárny v Kounově a od roku 2018 je největší nová tuzemská česací linka také v Libočanech u Žatce.

Závod Mechanizace v Žatci je jedním z pouze čtyř výrobců specializované technologie pro česání chmele ve světě. V Žatci probíhá již několik desetiletí pod vedením vedoucího závodu ing. Jana Podsedníka vývoj nových technologií jak pro česání, tak pro sušení chmele. Vedle nových technologií poskytuje družstvo pěstitelům náhradní díly na všechny druhy chmelařských technologií a po celou sklizeň chmele poskytuje servis v případě poruch zařízení. Základním kritériem je zachování vysoké kvality českého chmele.

Nová technologická řešení, která přinesl závod Mechanizace, jsou využívána především pěstiteli v České republice, ale v posledních dekádách proběhla již velká řada dodávek také do zahraničí. Technologie vyrobené v Žatci si v posledních letech přijeli prohlédnout například pěstitelé z Německa, Velké Británie, Francie a v posledním týdnu také ze Slovinska.

Další rozvoj závodu závisí však na personálních kapacitách a závod Mechanizace má zájem o doplnění pracovníků na pozicích strojních zámečníků, obráběče kovů nebo operátora CNC soustruhu. Pro zaměstnance družstva je také nabízen široký balíček benefitů zahrnující například příspěvek na dopravu, penzijní připojištění, závodní stravování nebo možnost využití podnikového nově zrekonstruovaného rekreačního objektu v Horní Halži u Klínovce.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video