Oslavili 70 let od založení 11. stíhacího leteckého pluku Žatec

Hedvika Mašková 2021-09-03 10:30:00

Kulaté výročí oslavili předminulou sobotu bývalí kolegové a kamarádi společně s nadšenci vojenského letectví na letišti Macerka v Žatci.

Akce odstartovala ve 14 hodin odpoledne přeletem stíhaček Gripen a legendárního letounu bývalého žateckého vojenského letiště MiG-21. V areálu letiště proběhly rovněž statické a dopravní ukázky letecké techniky. V prostorách jednoho z tamějších hangárů se pak promítaly filmy s leteckou tematikou.

Oslavy si nenechali ujít a do Žatce zavítali kosmonaut a vojenský letec Oldřich Pelčák i druhý velitel 11. stíhacího leteckého pluku (11. slp) Josef Macek. Nechyběli ani piloti letounů MiG-29, které zpočátku sloužily u 11. slp v Žatci a v rámci dělení výzbroje roku 1992 z nich byla polovina předána na Slovensko. Někteří z nich bývali dokonce piloty elitní Tygří letky, která na žateckém letišti vznikla.

Na letišti Macerka si předminulou sobotu odpoledne přišly na své také děti, pro které byl připraven bohatý animační program, jako kouzelník David Kozlok, zpěvačka Lada Fejferová, soutěže a opékání buřtů.
 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video