Začátek školního roku s dobrou náladou i sluníčkem

Lucie Steklá 2021-09-01 14:27:59

První zářijový den se děti vrátily do školních lavic. Začal školní rok 2021/2022. Do lavic poprvé usedly také desítky prvňáčků, které jejich první školní den doprovodila dobrá nálada i sluníčko. Že je v Lounech více živo, než obvykle, bylo znát i na dopravě, která v blízkosti škol po sedmé hodině ranní značně zhoustla.

Prvňáčky na lounských základních školách přivítali také zástupci radnice. Děti na ZŠ Přemyslovců a ZŠ P. Holého přivítal místostarosta Milan Rychtařík. 

S návratem žáků začala platit také řada protiepidemických opatření, která mají zabránit návratu k distančnímu vzdělávání. Výsledky screeningového testování v prvních dvou týdnech rozhodnou o tom, jak se školní rok bude vyvíjet dál. Plošnou uzávěru ministr školství Robert Plaga odmítá. Do budoucna by chtěl více skloubit distanční a prezenční vyučování nebo redukovat vzdělávací obsah. „Ukázalo se, že to jsou jednotky případů rodičů, kteří nedávají své děti testovat. Pevně věřím, že když se mohli přesvědčit, že screeningové testování je neinvazivní, tak jich bude ještě míň než na jaře,“ řekl pro ČTK ministr Plaga. Téměř tři stovky škol se dokonce rozhodly testovat kvalitnější formou PCR. Podle Plagy je nynější dvoutýdenní testování důležité pro nastavení epidemických pravidel na podzim.

Proočkovanost školského personálu je pak podle Plagy poměrně vysoká, i když přiznává, že jsou stále neočkovaní učitelé. „Pokud už třeba uplynula lhůta 180 dní po nemoci, i ty bych vybídl, aby se nechali očkovat, protože pozice učitele je důležitá i v situacích superpřenašečů, kdy by mohli šířit nemoc na školách,“ varuje ministr.

S plošným uzavřením škol se podle Plagy v žádné proticovidové strategii nepočítá. Nevyloučil ale lokální zavírání tříd a škol v závislosti na epidemické situaci v daném zařízení.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video