Kaplička sv. Anny v Hlubanech konečně prokoukla

Alla Želinská 2021-09-02 15:29:00

Budou se v ní sloužit mše. Okna možná rozzáří vitráže, je to otázka peněz

„Sen se stává skutečností. Kaple má od roku 2019 nové vnitřní štuky a omítky, natřené vnitřní lavice a dále nové okapy. Nyní se dočkala i oprav venkovního pláště stavby.“ Takto ve zkratce popsaly Miroslava Farkasová a Zuzana Bechyňová krásnou proměnu, kterou prošla v poslední době kaple sv. Anny v Hlubanech, o niž se ženy s pomocí dalších dobrovolníků starají.

Za proměnou kapličky stojí místní podnikatel Leo Peterka. „Opravu kapličky jsem financoval ze svého rodinného rozpočtu. K tomuto kroku jsem se rozhodl jakožto hlubanský rodák, udělal jsem to pro Hlubany i pro sebe,“ říká Leo Peterka s tím, že náklady činily 160 000 korun. Kapličku opravovala firma Karla Trčálka a společnost Toman, inženýrské sítě Plzeň, v jejíž představenstvu Leo Peterka předsedá. Aby se mohlo se stavebními zásahy na návesní kapličce v Hlubanech začít, podnikatel podal na stavební úřad v Podbořanech žádost o souhlas s opravou kapličky. Stavební úřad s opravou souhlasil a tak už nic nebránilo, aby se začalo s opravou prasklin na fasádě a následným malováním. Byla použita původní červená barva, která prosvítala pod dosavadní žlutou barvou. Bílé plochy baly zachovány. Dále byla po obvodu kaple provedena drenáž, do které byla položena drenážní trubka, zásyp štěrkem a ochrana speciální fólií. Všechny výkopy byly prováděny ručně. Veškeré práce se podařilo zvládnout během srpna, kaplička již prokoukla a čeká na své návštěvníky, sváteční mše, příp. kulturní a společenské akce.

A jak se stavebníkům na tomto historickém kapli pracovalo? „Občas je práce zábavou, a oprava fasády hlubanské kapličky je přesně ten případ. Bavila mě a jsem rád, že má nový kabát. Výsledek ať ohodnotí jiní,“ řekl nám Karel Trčálek.

Opravená kaplička má velkou pozitivní odezvu místních lidí a široké veřejnosti. „Teď ještě, aby nebyla ze všech stran zakrytá např. popelnicemi a billboardy a byla pěkně vidět. Pozitivní ohlasy mě těší, a tak bychom rádi příští rok opět na své náklady opravili ještě střechu a osadili vitráže od Kantových z Lubence do oken. Vše bude záležet na financích, ale budeme se snažit vše dotáhnout do zdárného konce,“ dodal Leo Peterka.

Na návštěvu nově opravené kapličky se těší farář podbořanské farnosti otec Alexander Siudzik. „Příští týden bych se rád podíval do kapličky spolu s panem Peterkou, který mě tam pozval. Hlavní je, že se do kapličky vrátí bohoslužby. Vždy jsem je tam sloužil první sobotu v měsíci ke cti Panny Marie,“ říká otec Alexander. Jedna z opatrovatelek kapličky Mirka Farkasová navíc chce ji nechat vysvětit od otce Alexandra, přesné datum je zatím v jednání.

Každopádně blahopřejeme Hlubanským k obnově této jejich historické dominanty.

(foto: L. Helásková)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video