V galerii se sešli sběratelé tužek. Setkání využili k výměně svých exemplářů

Hedvika Mašková 2021-09-08 11:00:00

I když v dnešní době píšeme spíše do počítače nežli na papír, určitě bychom každý z nás doma našli několik tužek. Ne každého by však napadlo začít je sbírat a mít jich doma tisíce. V českém Klubu sběratelů kuriozit je však v současné době zaregistrováno sedm sběratelů tužek. Pět z nich dorazilo ve čtvrtek 19. srpna do Žatce do Galerie Sladovna, kde se nachází expozice celoživotní sbírky historických a raritních tužek sběratele Emanuela Petráně. Své první shledání sběratelé využili rovněž k výměně některých tužek, které mají ,,navíc“.

Pan Emanuel Petráň sbírá tužky od roku 1973. ,,V té době jsem pracoval jako ekonom v žateckém Agrostavu a jednoho dne roznášela sekretářka po kancelářích tužky s nejrůznějšími obrázky. Tužky mi přišly zajímavé, a tak jsem je začal sbírat. Potom mi je začali lidé sami nosit a já začal svou sbírku systematizovat,“ prozradil bývalý Žatečan Emanuel Petráň, který nyní bydlí v nedalekém Mostě. Jeho sbírka je v žatecké Galerii Sladovna k vidění již tři roky.

Do Žatce zavítal rovněž Vladimír Jindra z Kadaně, který má největší registrovanou sbírku tužek v České republice, která je dokonce zapsaná v Guinessově knize rekordů jako největší na světě. Pan Jindra prozradil, že jeho sbírka čítá téměř tři tisíce tužek, jejichž sbírání se intenzivně věnuje od roku 2002.

Za zkušenými sběrateli dorazil rovněž Jiří Černý z Českých Budějovic, který ve svých 39 letech patří k nejmladším členům sběratelů tužek u nás. 

Z dalekého Prostějovska, konkrétně z obce Čechy pod Košířem, přijela sběratelka dřevěných tužek a pastelek Gabriela Hrochová. Společně s ní se do žatecké galerie vydala také její sestra Lucie Lichnovská, která se oproti ostatním zaměřuje na sbírání školních gum. ,,Sbírání gum jsem se začala věnovat od roku 1989. Moje sbírka v současnosti čítá 3 600 nejrůznějších druhů gum z patnácti států světa,“ sdělila nám Lucie Lichnovská.

Sběratelé si v galerii společně prošli výstavu, rozpovídali se o své sběratelské vášni, předali si drobné dárky a vyměnili si mezi sebou, co jim v jejich sbírkách přebývá.

Kdo využil čtvrteční odpoledne zrovna k návštěvě stálé výstavy ,,Tvořím s NeObyčejnou tužkou“ v Galerii Sladovna v Žatci, měl, díky přítomnosti českých sběratelů tužek, možnost dozvědět se o zdánlivě obyčejné věci jakou je tužka, spoustu zajímavých informací. 

Popiska foto:

Společně zvěčnit na fotografii se při prvním setkání většiny českých sběratelů tužek nechali zleva pan Černý, Emanuel Petráň, Gabriela Hrochová, Lucie Lichnovská a Vladimír Jindra. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video