Proočkovanost na Lounsku? Více než polovina populace

Lucie Steklá 2021-09-09 12:09:00

Více než padesát procent obyvatel Lounska je naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti Covid-19.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) rozeslal zákonodárcům a dalším vybraným skupinám lidí podrobné údaje o tom, jak postupuje vakcinace na úrovni jednotlivých obcí. Tak jako mnohá jiná data, která ÚZIS spravuje, ani tato nebyla určena veřejnosti. Portálu Seznam Zprávy se podařilo sestavit sérii jedinečných map, podle kterých lze zjistit, jak jsou na tom lidé v jednotlivých obcích, okresech a krajích s proočkovaností proti Covid-19.

Kdo nechtěl očkování podstoupit kvůli nutné rezervaci a vyčkávání na termín, může od minulého týdne v našem kraji, a nyní i okrese, využít možnost očkování bez nutnosti registrace. To nabízí nově také Žatec.

Poslední údaje ze statistik ÚZIS portál zveřejnil v pondělí 9. srpna. Nabízejí detailní pohled na průběh očkování proti koronaviru na úrovni obcí s rozšířenou působností.

Podle mapy je na Lounsku, které má necelých čtyřicet tři a půl tisíce obyvatel, k druhému srpnovému týdnu, naočkováno minimálně jednou dávkou vakcíny více než polovina populace, konkrétně 22 749 osob. Nejvíce očkovaných je v kategorii obyvatel ve věku od 70 do 79 let, v níž má plné očkování osmdesát procent lidí, zbylých dvacet procent očkováno není. Jen o tři procenta méně evidují zdravotníci očkovaných u obyvatel ve věku 80 let a výše, podobně si vede kategorie obyvatel Lounska od 60 do 69 let, kde je očkováno 73 procent občanů. Plně naočkováno je také šedesát procent populace Lounska ve věku od čtyřiceti do 49 let, necelých sedmdesát procent je očkovaných padesátníků. Data UZIS ukazují, že čím mladší obyvatelstvo, tím nižší počet ukončených očkování. Obyvatelé Lounska od plnoletosti do devětatřiceti let jsou alespoň jednou dávkou proočkováni zhruba z poloviny své populace, více než polovina z nich má již také vakcinaci ukončenou. Data ukazují, že očkování podstupují také děti od dvanácti let, kterým je očkování umožněno.

Podobná čísla ukazují statistiky ÚZIS ze Žatecka, kde je naočkováno minimálně jednou dávkou 52,7 procenta populace, tedy 14 373 obyvatel. Nejvyšší proočkovanost mají také občané věkových kategorií od sedmdesáti let a starší. Na Žatecku žije bezmála 27 300 obyvatel. O trochu lépe si vede Podbořansko, kde má z patnácti a půl tisíce žijících občanů minimálně první dávku 54,1 procenta populace a stejně jako na Lounsku a Žatecku má ukončené očkování nejvíce obyvatel starších sedmdesáti let.

Podíváme-li se na data za celý kraj, je necelých dvaapadesát procent z 817 tisíc obyvatel naočkováno první dávkou, ohrožené skupiny seniorů mají ukončené očkování z osmdesáti procent.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video