Expozice zkamenělého lesa může být součástí výuky

Lucie Steklá 2021-09-09 13:13:00

Louny (lus, vih) Muzea v Lounech byla cílem cesty zástupců krajského úřadu. Radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jindru Zalabákovou a předsedu výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimila Skálu kroky zavedly do muzea i Zkamenělého lesa.

S ředitelem Oblastního muzea Louny Jiřím Matyáše krajští radní diskutovali o užší spolupráci příspěvkových organizací v oblasti školství a kultury a také o umístění přírodovědné expozice, která by měla sloužit školám při jejich výuce. ,,V této souvislosti radní rovněž navštívili nejnovější expozici Oblastního muzea v Lounech - Muzeum Zkamenělý les, která vznikla nákupem unikátní soukromé sbírky, což by nebylo možné bez finanční participace Ústeckého kraje a Ministerstva kultury,“ uvedl za Ústecký kraj Vít Hnízdil.

Muzeum Zkamenělý les tedy letos převzalo Oblastní muzeum v Lounech. Od konce června je možné expozici navštívit v běžné otvírací době lounského muzea. Zkamenělý les v Lounech se nachází v krásných historických prostorách hradební bašty nedaleko Žatecké brány a široké veřejnosti představuje reprezentativní sbírku fosilních zkamenělých dřev převážně z Lounska a jeho širšího okolí, z Rakovnicka, Žatecka, severočeské hnědouhelné pánve, Slánska i Doupovských hor. Základem sbírky jsou celoživotní sběry lounského rodáka Bořka Zasadila. Pro veřejnost se otevřelo 5. června 1999.

V přízemí muzea se nachází nejrozměrnější a nejtěžší kusy prvohorních a třetihorních dřev. Hned proti vchodu je umístěn asi nejatraktivnější exponát celého muzea – přes dva metry vysoký prokřemenělý kmen ze starších třetihor, nalezený v pískovně ve Velké Černoci. Unikátní je pěkně zachovalá hnízdní dutina datlovitého ptáka s vletovými otvory. Na podlaze a podstavcích je velká kolekce prokřemenělých kmenů prvohorních (karbon, perm) jehličnanů, tzv. araukaritů, ale i přesliček, plavuní a kapradin (Psaronií) s krásnou kresbou cévních svazků. Některá dřeva jsou rozříznutá a naleštěná, aby vynikla jejich barevnost a kresba, některá zůstala v přirozeném stavu.

V patře expozice jsou umístěny vzorky menších formátů, pestřejšího původu. Kromě mnoha barevných, sběratelsky atraktivních, prokřemenělých prvohorních dřev z Mradic, Očihova, Kryr, Manětína a dalších lokalit, je tu velké množství dřev druhohorních a třetihorních, otisků listů ze sedimentů severočeské hnědouhelné pánve a též jedna vitrína se vzorky dřev z celého světa. Ve vitríně s ukázkami zkamenělých dřev ze světa zaujmou dřívka dnes tvořená měňavým drahým opálem (z Etiopie, Indonésie), oranžovým dřevitým opálem (Slovensko) a dřívka prostoupená minerály mědi (malachitem i ryzí mědí).


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video