Volný vstup a muzejní noc. Nenechte si ujít Den evropského historického dědictví v Chomutově

Redakce 2021-09-16 19:56:00

CHOMUTOV (tz) — V sobotu 18. září se v rámci Dne evropského historického dědictví zdarma otevřou historické objekty, aby umožnily zájemcům nahlédnout do často nepřístupných interiérů a odkryly zajímavé prostory a v nich ukryté památky. Také Oblastní muzeum v Chomutově umožní volný vstup do svých stálých expozic a právě probíhajících výstav, a to od 9 hodin.

V hlavní budově muzea na Palackého ulici bude do 17 hodin kromě vyhlídkové věže zpřístupněna výstava kreseb a akvarelů chomutovského výtvarníka Jindřicha Vytisky a před budovou bude po celý den i večer probíhat pozorování Slunce a noční oblohy.

V prostorách muzea na radnici bude příchozím otevřena výstava Odstíny gotiky – interiéry středověku a stálé expozice včetně Mnišského dvorečku a kostela sv. Kateřiny, a to až do 22 hodin. Návštěvníci můžou aktivně prožít v muzeu i závěr dne při Muzejní noci gotiky, kdy se návštěvníci přenesou do časů středověku. Už od 16 hodin si mohou zájemci v kostele sv. Kateřiny vyzkoušet, jak se psalo gotickým písmem, jakým způsobem se zdobil nábytek, nebo si mohou dotvořit repliky dobových kachlů. Každý z příchozích může také zapojit svou fantazii a podílet se na vzniku společné malované okenní vitráže a gotické skříně. Malí i velcí návštěvníci určitě ocení vystoupení skupiny historického šermu MILITES, která předvede své umění boje muže proti muži, a to hned dvakrát – od 19 a 21 hodin, opět v kostele sv. Kateřiny. Příjemnou a hlavně středověkou atmosféru jistě navodí i hudební skupina ARCUS, jejíž vystoupení od 20 hodin ukáže krásu a rozmanitost středověké hudby, a přiblíží návštěvníkům dobové hudební nástroje. Chybět nebudou ani malé ochutnávky středověké kuchyně, doplněné informacemi o potravinách a pochutinách, typických pro období gotiky.

Ve výstavních prostorách muzea na radnici probíhá výstava Odstíny gotiky, která seznamuje návštěvníky s různými interiéry středověkého obydlí. Během Muzejní noci se od 18 hodin uskuteční její komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy. Zájemci si určitě rádi prohlédnou i stálou expozici středověkého umění Všemu světu na útěchu, která patří k nejrozsáhlejším v severozápadních Čechách. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video