V provozu je další úsek dálnice D6 u Lubence

Lucie Steklá 2021-09-14 17:52:00

Dálnice vedoucí Podbořanskem má být kompletně dostavěna o rok dříve než D7 na Lounsku.

Lounským okresem vedou dvě dálnice. Na té, protínající Lounsko, dálnici D7, v současné době probíhá stavba dvou čtyřpruhých úseků, tři a půl kilometrového u Panenského Týnce a šestikilometrového obchvatu Loun. Bezmála čtyř a půl kilometrový úsek u Chlumčan se má začít stavět ještě letos.

Podbořanskem vede úsek dálnice D6, na níž byl úsek za Lubencem zprovozněn v roce 2015, další úsek, dlouhý necelých pět kilometrů, se otevřel v úterý 31. srpna. Obchvat Lubence výrazně uleví nákladní dopravě v obci. Zprovoznění ,,šestky“ coby kompletní dálnice má být v roce 2026, o rok dříve, než je v plánu dokončení dálnice vedoucí Lounskem ,,sedmičky“.

Obchvat na D6 kolem Lubence zajistí obci odchýlení dopravy. ,,Bude mít velmi pozitivní dopad na obyvatele obce. Zejména vyloučení těžké nákladní dopravy a její převedení na přeložku podstatně zmenší vliv hluku a exhalací na obyvatele a vliv vibrací na okolní objekty,“ uvedlo ministerstvo dopravy. Vybudování dálnice D6, která má být jako celek dokončena v roce 2026, tedy o rok dříve než D7, výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, ke zkrácení přepravní doby směrem k našim západním hranicím a umožní lepší spojení mezi Českou republikou a Německem. ,,V Lubenci se otevřením obchvatu výrazně zvýší bezpečnost chodců, která nebude rozdělena dopravou jako v současnosti. Sníží se míra hlukového zatížení v obytných zónách, zlepší se možnost využití stávající silnice I/6 pro místní dopravu a zlepší se celková dostupnost regionu, což zvýší jeho atraktivitu pro investory i občany,“ míní investor stavby Ředitelství silnic a dálnic.

Práce na obchvatu Lubence probíhaly od jara roku 2018. Lubenečtí se obchvatu obce dočkali po mnoha letech slibů a odkladů stavby.

Dálnice D6 má zprovozněné úseky z Prahy až k Řevničovu. Právě dva úseky na Rakovnicku, 5,6 kilometru dálnice od Nového Strašecí do Řevničova a 4,2 kilometru dlouhý obchvat Řevničova, jsou zatím nejnovější. Oba byly dokončeny a zprovozněny v roce 2020. Ještě letos má začít stavba přeložky navazujícího úseku u Krupé, který měří 6,5 kilometru. Příští rok má začít stavba úsek u Hořesedel, přeložka silnice dlouhá 9,2 kilometru a obchvat Hořoviček dlouhý 5,2 km. Zprovozněny mají být do roku 2025. Zbývající čtyři úseky v celkové délce 49,3 kilometru se mají začít stavět v roce 2023, stavět se má tři roky. Nejdelším úsekem poslední etapy D6 je úsek Petrohrad – Lubenec měřící 12,1 km.

Úsek kolem Lubence navazuje na část mezi tímto městem a Bošovem, která byla zprovozněna v roce 2015. ŘSD však nadále intenzivně pracuje na přípravě dalších úseků, které chybí ke kompletnímu ucelení tahu D6. „Na část u Krupé probíhá výběrové řízení na zhotovitele, hodnocení nabídek je však časově náročné z hlediska posuzování referencí uchazeče s nejvýhodnější nabídkou. Následovat budou v roce 2022 úseky u Hořesedel a Hořoviček, kde vykupujeme pozemky a v nejbližší době budeme podávat žádosti o stavební povolení,“ představil Mátl nejbližší plány dostavby D6.

Foto: Den otevřených dveří na dálnici. Ještě před otevřením si nový úsek dálnice D6 mohla vyzkoušet veřejnost. Zájemci si úsek mohli projít pěšky, projet na kole či kolečkových bruslích. Nechyběly doprovodné akce. Foto: ŘSD

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video