Cyklojízda finančně pomůže Filipovi z Rané

Lucie Steklá 2021-09-15 19:13:00

Šestnáctiletý chlapec je upoutaný na vozík, rodina pořádá sbírku na koupi speciálně upraveného auta.

Raná, Postoloprty (lus) Spolek Porta Apostolorum svojí činností převážně pomáhá s opravou varhan kostela Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. V následujících dnech pomůže ale také Filipovi z Rané, který je odkázán na vozík a jeho rodina potřebuje koupit speciálně upravené auto. ,,Přátelé spolku, chceme vám oznámit, že po letošní Musice Apostolorum a nedělní přidané akci pro milovníky cykloturistiky Tour de Prty uvolníme určitou částku na pomoc Filipovi z Rané,“ uvedl spolek. Obě akce se konají tento víkend.

S šestnáctiletým Filipem Ottou z Rané a je-ho rodinou se život moc nemazlil. Chlapec se narodil předčasně, ve 27. týdnu těhotenství. Tehdy vážil jen 820 gramů a po porodu bojoval o život. Lékaři mu kromě mnoha jiných zdravotních problémů diagnostikovali i dětskou mozkovou obrnu, kvůli níž je stále velmi omezen v pohybu. ,,Chlapec je odkázán na vozík, rodiče k jeho převážení potřebují speciálně upravené auto. Část nákladů na auto poskytne stát formou příspěvku, i tak ale rodina potřebuje sehnat v současnosti ještě přibližně 120 tisíc korun, aby mohla nový vůz pro potřeby handicapovaného chlapce pořídit,“ přibližují přátelé rodiny příběh Filipa.

Šek s příspěvkem, který se vybere na akcích spolku Porta Apostolorum, bude předán na cyklistické akci. Filip je totiž cyklista a za příznivého počasí se Tour de Prty také zúčastní. Poznávací cyklojízda startuje individuálně v neděli 19. září od 9 do 11 hodin od Infocentra Kulturního zařízení města Postoloprty. ,,Při zápisu účastník obdrží popis tras s mapkou a formulář, na který doplní při vyjížďce razítka z kontrolních bodů. Trasa je vedena z Postoloprt po obcích, které patří do správního obvodu města Postoloprty,“ přibližují cyklovyjíždku pořadatelé. ,,Kolik peněz budeme moci uvolnit, bude záležet i na vaší účasti na zmiňovaných akcích. Proto neváhejte a udělejte dobrý skutek. Pobavíte se a zároveň pomůžete.“ Více o akcích najdete na facebooku spolku Porta Apostolorum. Na akci bude možné také za-koupit trička a tílka na podporu Filipa.

Filipova rodina žije v Rané a přátelé z Lounska a okolí se rozhodli zkusit jim pomoci formou vyhlášení veřejné sbírky. Pro pomoc rodině s nákupem auta, do nějž by se Filip díky upravenému nájezdu mohl na vozíku dostat přes zavazadlový prostor, je zřízen transparentní účet u nadace Český mozek. Auto má i zdvihací plošinu a upravenou sedačku. Do běžného auta se Filip nedostane. ,,Pokud byste chtěli Filipovi po-moci v jejich nelehké situaci a k nákupu auta, s nímž by se rodina snadněji dopravovala například k lékařům, můžete jakoukoliv částkou přispět na účet 1110033/5500, variabilní symbol 2120063. Rodina předem každému případnému dárci děkuje.

FOTO: Cyklojízda na podporu Filipa. Účastí na Tour de Prty můžete finančně podpořit šestnáctiletého Filipa z Rané (na snímku uprostřed) upoutaného na vozík, jehož rodina potřebuje koupit speciálně upravené auto. Podpořit ho můžete také nákupem trička či tílka. Mezi aktivní podporovatele Filipa patří také klub Avzo Raná. Jeho zástupci v minulých dnech předali rodině Filipa bezmála 22 tisíc právě z prodeje triček, které má na snímku člen Avzo Raná Josef Czervoniak (vlevo). Foto: archiv klubu


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video