Žatec a krajinu žateckého chmele navštívil hodnotitel z Mezinárodní rady památek a sídel

Hedvika Mašková 2021-09-22 11:53:00

Žatec patří mezi lokality, které se snaží zapsat své kulturní bohatství na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO. Žatecko přináší jedinečné svědectví o tradici pěstování chmele a jeho zpracování ve venkovských a městských stavbách. Letos byl zahájen komplexní hodnotící proces, jehož výsledek bude znám s největší pravděpodobností v létě roku 2022. V týdnu od 31. srpna navštívil Žatec a krajinu žateckého chmele hodnotitel Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) Helmut Albrecht. Jeho úkolem bylo ověřit a na vlastní oči vidět vše, co obsahuje nominační dokumentace a management plán.

,,Po příjezdu byl hodnotitel uvítán na radnici členy Steering Group a spolkem Chmelobrana Žatec. Celý následující den jsme strávili s panem profesorem prohlídkou komponenty jedna (Žatecká chmelařská oblast) z nominovaného statku, a to ve Stekníku, kde si prohlédl klasický způsob zpracování chmele, na statku chmelařského institutu viděl práci ve chmelnici, česání i sušení chmele. Jako zážitek nechyběl oběd z ešusu, tak jako to mají česáči chmele. Dále navštívil zámek, prohlédl si stavby spojené s historií chmele a také blízké Trnovany,“ sdělil našim novinám site manager pro koordinaci a přípravu vstupu města do UNESCO a zároveň žatecký místostarosta Jaroslav Špička.

Třetí den byl věnovaný městské komponentě skládající se z městské památkové rezervace Žatec, kde se množství měšťanských domů v centru pyšní doklady suše-ní chmele na půdách, ať už střešními otvory nebo specifickými krovy a půdami. Zpracovatelský boom chmele pak zastupuje Chmelařské předměstí, chráněné jako městská památková zóna s chmelařskými sklady, sirnými komorami, komíny a vilami chmelařských podnikatelů.

,,Při pochůzkách městem nechyběla návštěva Chmelařského muzea, Chrámu Chmele a Piva, známkovny chmele, synagogy, Mederova domu a Žateckého pivo-varu. Jedním z dnů byla také odpolední diskuse s veřejností ve staré papírně. Čtvrteční a páteční den byl věnován pře-vážně prací u stolu, probíhaly prezentace a diskuse o budoucnosti nominovaného statku, rozvojových projektech nebo zkoumáním územního plánu. Při rozlučkovém večeru jsme zhodnotili celý pracovní týden a rozloučili jsme se. Sobotní den měl pan profesor volnočasový, prohlédl si různá místa a akce v rámci Dočesné jinak,“ doplnil Jaroslav Špička.

Město Žatec a památky spojené se zpracováním chmele byly již v roce 2007 za-psány na takzvaném Indikativní seznam ČR, který shromažďuje potenciální uchazeče na zápis na Seznam světového dědictví (UNESCO). V roce 2015 – 2016 se na tomto tzv. čekatelském (indikativním) seznamu uvolnilo první místo pro Žatec a následně začalo zpracování nominace Žatec – město chmele. Tato nominace byla Centrem světového dědictví uznána jako jedinečná připomínka chmelařského dědictví, která na Seznamu UNESCO zatím není zastoupena, nicméně byla ČR vrácena zpět k přepracování, aby se v nominaci odrazil celý příběh chmele, nejen jeho zpracování, ale i pěstování v krajině obklopující Žatec. V roce 2019 proběhlo proto několik expertních misí a porad, kdy se jednalo o vymezení hranice nominovaného statku, tak aby odrážel i krajinný kontext s chmelnicemi. Výsledkem bylo vytvoření krajinné komponenty, která vyvažuje městské zpracovatelské prostředí, krajinná komponenta se nachází na Steknicku a je reprezentovaná chmelnicemi, na kterých hospodaří Chmelařský institut. V minulém roce probíhalo intenzivní zpracování doku-mentace včetně překladu do angličtiny a dne 18. ledna tohoto roku byla nominace podepsána ministrem kultury a odeslána Centru světového dědictví. Výsledek a doporučení k zápisu na Seznam světového dědictví bude znám v létě roku 2022. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video