Páťáci se vydali po stopách chmele

Hedvika Mašková 2021-09-30 10:30:00

Ve škole se ještě nestačili ani rozkoukat a už na ně čekal projektový týden. V něm se žáci pátých ročníků Základní školy Komenského alej v Žatci dozvěděli něco více o komoditě, která je s naším regionem pevně spjatá již po staletí. Jedná se o chmel. Od 6. do 10. září hledali páťáci stopy zeleného zlata v městské památkové rezervaci i v nedalekém Stekníku.

Týden žáci zahájili ve Chmelařském muzeu v Žatci, kde jim byly rozdány pracovní listy a kde se seznámili s programem, který na ně v následujících dnech čeká. V pondělí se ještě vydali do centra města, kde například v interiéru jednoho z objektů bývalých skladů a balíren chmele plnili zajímavé úkoly.

Druhý den páťáci navštívili Chmelařské muzeum, Chrám Chmele a Piva a Klášterní zahradu. Ve středu se pak vydali na výlet, a to do nedalekého Stekníku. Zastavili se u chmelnic se sklizní chmele, u česačky a následně i sušárny chmele. Při návratu zpátky do chmelařského muzea shlédli film o současnosti českého chmelařství a na dvorku si poté vyzkoušeli ruční česání chmele. Při této příležitosti se přímo nabízelo vyhlášení soutěže o nejlépe a nejvíce načesaného chmele.

Čtvrtý a pátý den se žáci přesunuli opět do budovy školy, kde se jako první pustili v týmech do výroby projektových plakátů. Při vytváření čerpali informace ze svých pracovních listů, do kterých si v předchozích dnech zaznamenávali získané poznatky o chmelu. Na konci týdne své plakáty žáci odprezentovali. Porota pak mezi nimi vybrala týmy, kterým udělila Cenu za nejlepší ztvárnění a Speciální cenu za mimořádný počin. Vyhlášeni byli také nejlepší řešitelé úkolů během celého týdne. Od partnerů projektu pak obdržely alespoň malý dárek všechny zúčastněné děti. Objevil se také skřítek HOP, se kterým se třídy, týmy a jednotliví žáci mohli společně vyfotografovat.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video