Dny evropského dědictví připomněly 600. výročí bitvy u Žatce

2021-10-01 10:30:00

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci již tradičně připravuje Den evropského dědictví. Ten se uskutečnil předminulou sobotu od 10 do 18 hodin v prostorách muzea a přilehlé zahrady. Letošní téma bylo věnováno připomínce 600. výročí bitvy u Žatce a porážky druhé křížové výpravy proti husitům.

„Na muzejní zahradě se v průběhu dne představily hudební, taneční, šermířské a kejklířské skupiny, například Subulcus, Honesta, Kancioneta, Elthin a další. Dobývání vozové hradby, rozložení křižáckého tábora a válečnictví bylo doplněno i o dílničky pro děti, které připravuje skupina Merlet. Bylo možné si vyzkoušet i ražbu mincí, práci s kůží, předení na kolovrátku nebo ochutnat středověkou kuchyni. Od 14 hodin byla slavnostně zahájena výstava Husité v severozápadních Čechách a druhá křížová výprava u Žatce 1421 v prostorách přednáškového sálu hlavní budovy muzea, kterou jsme připravili ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě. Průběžně byl promítán k této příležitosti nově natočený film Porážka druhé křížové výpravy proti husitům u Žatce v roce 1421,” nastínila program ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

Během dne byly k dispozici rovněž stánky s občerstvením, medovinou, farmářskými sýry i dřevěnými hračkami. Zpřístupněna byla i výstava o módě 20. a 30. let 20. století s názvem Žiju v první republice v Křížově vile a výstava araukaritů a paleontologických obrazů Dávné věky na Žatecku a v širším okolí ve Staré papírně.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video