Svatováclavská mše se vzpomínkou na patera Páchu

Redakce 2021-09-25 12:16:00

V den státního svátku sv. Václava můžete navštívit tři gotické kostely na Lounsku.

Na svátek sv. Václava v úterý 28. září 2021 zveme všechny zájemce na prohlídky trojice kostelů v blízkosti Loun, které se chlubí unikátními nástěnnými malbami ze 14. století. Exkurze začíná v 11 hodin v kostele v Dobroměřicích. Po obědové pauze pokračuje v 13.30 hodin v kostele ve Slavětíně, jehož stěny okrášlili malíři, kteří tvořili též v Dobroměřicích a v dalších lokalitách v okolí.

Třetím navštíveným místem bude v 15 hodin kostel sv. Václava v Černochově, kde se nachází svatováclavský cyklus z doby Karla IV. Tady bude mše současně vzpomínkou na patera Václava Páchu, který farnost dlouhá léta spravoval (jako perucký farář). 

Pater Václav Pácha, osobní arciděkan a farář, se narodil v Peruci v březnu roku 1917 v početné rodině zámeckého zahradníka. Obecnou školu i měšťanku navštěvoval v Peruci. Díky svému nadání a především péči obětavé učitelky slečny Tesárkové mohl pokračovat na piaristickém gymnáziu ve Slaném a pak i na teologické fakultě v Praze. V roce 1943 byl vysvěcen na kněze.

Po kaplanské službě v Novém Strašecí a ve Vraném ho pražský arcibiskup Josef Beran povolává jako druhého sekretáře do Prahy. Rokem 1948 se však situace v zemi zásadně mění a komunistický režim usiluje o likvidaci církví. Arcibiskup Beran je v červnu 1949 internován nejprve v arcibiskupském paláci, posléze v různých farnostech po republice. Těžkému osudu neunikne ani většina jeho spolupracovníků, a tak je i otec Pácha v r. 1950 zatčen a v následujícím roce odsouzen za vyzvědačství a další protistátní činnost ke 13 letům vězení. Prožil je v Jáchymově a na Mírově. Po propuštění samozřejmě kněžskou činnost vykonávat nemůže a pracuje v peruckém zahradnictví. Až po politickém uvolnění na sklonku šedesátých let byl částečně rehabilitován a v r. 1968 nastupuje do kněžské služby v obcích našeho okresu – zejména ve Vrbně nad Lesy a od r. 1981 v Peruci. Jako dobrý hospodář se stará o svou farnost, udržuje svěřené kostely a kaple, přestože o nich přichází stále méně lidí. Spolu s paterem Jaroslavem Hasilem v první polovině 70. let také odkrývá vzácné gotické fresky z první poloviny 14. století v kostele sv. Václava v Černochově.

Svůj život dožil P. Pácha v Peruci. V březnu roku 2000 v 83 letech v tichosti zemřel a byl pochován do kněžské hrobky na zdejším hřbitově.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video