Michal Kučera: Vím, jak ve Sněmovně získat peníze pro náš kraj

Redakce 2021-09-29 09:20:55

,,Náš kraj i Česko změníme jedině SPOLU“. To je motto volební koalice pro volby do Poslanecké sněmovny. Za Ústecký kraj do sněmovny kandiduje Michal Kučera z Loun, současný předseda TOP 09 v Ústeckém kraji, dlouholetý zastupitel města Louny a od října loňského roku také krajský radní, který zodpovídá za regionální rozvoj, zemědělství a venkov.

Michal Kučera již poslancem byl a podle statistik dokonce tím nejpracovitějším z našeho kraje. Ve volbách, které proběhnou za týden usiluje o návrat do sněmovny. ,,Třeba Ostraváci to už dávno vědí a když jde o jejich kraj, dokážou se spojit bez ohledu na světonázor a stranickou příslušnost. Ale naštěstí už i u nás v Ústeckém je čím dál víc patriotů. Takže držme SPOLU a dejme náš kraj i Česko dohromady,“ říká M. Kučera.

Řadíte se mezi patrioty. Mohou místní patrioti pomoci se zlepšení pověsti Ústeckého kraje?

Za posledních pár měsíců, kdy jsem krajským radním pro regionální rozvoj a venkov, jsem náš kraj projel křížem krážem. A potkal jsem stovky lidí, kterým záleží na tom, jak to u nich v obci a u nás v kraji vypadá, jak se tu žije. Jasně, náš kraj se potýká s řadou problémů a potřebuje, aby mu stát pomohl. Ta samotnou proměnu ale musíme provádět my sami – zdá se, že je nás tu na to čím dál víc.

Váš ideálně strávený volný čas je v přírodě, jaká je ta severočeská?

Jsem tramp a mám to tu prochozené všemi směry, takže bych vám mohl vyprávět o každém kopci i potoku. Příroda je jedno z největších bohatství našeho kraje. Snažím se, abychom se o něj dobře starali.

Jedním z Vašich cílů v je zřízení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Jak jsou plány daleko?

CHKO vyhlašuje vláda na základě podkladů od ministerstva životního prostředí i Agentury ochrany přírody. S těmi jednám a vím, že už probíhají přípravy na zvýšenou ochranu Krušnohoří. Abychom dali vládě vědět, že CHKO je třeba vyhlásit, založili jsme s dalšími politiky a Petrem Mikšíčkem petici chkokrusnehory.cz. Podepsalo se zatím přes čtyři tisíce lidí a bylo by skvělé, kdyby tak učinili i vaši čtenáři a čtenářky.

Jak by CHKO ovlivnila rozvoj Krušných hor?

Předem podotýkám, že CHKO není národní park s přísnými omezeními. CHKO chrání přírodu, kulturní krajinu i lidská sídla. Rád bych, aby se Krušné hory rozvíjely citlivě a vkusně a ne nahodilou výstavbou turistických lunaparků a apartmánových satelitů. Správa chráněné oblasti by měla poskytnout administrativní podporu malým horským obcím spravujícím rozsáhlá horská území. Pro ty, kdo v horách pracují a žijí je CHKO příležitost. Třeba i k tomu, jak zhodnotit své nemovitosti.

Dá se říci, že Krušné hory, kdysi brané jako jedna z nejhorších oblastí republiky, ušly velkou cestu?

Ten skoro zázračný příběh proměny lesů zničených exhalacemi v unikátní divočinu asi nemusím připomínat. I proto si Krušnohoří zaslouží ochranu – jde skoro o poslední pohoří, v které CHKO není. Třeba České středohoří je chráněno už od roku 1976.

V kraji je několik jezer, nedávno bylo zpřístupněno jezero Most. Je jejich zřizování cestou k obnově krajiny po těžbě uhlí?

Pro Krušné hory i České středohoří je typická rozmanitost. Nejen já, ale i řada předních krajinářských architektů se domnívá, že pestrá by měla být i nově vznikající krajina mezi těmito pohořími. Navíc i z analýz ministerstva zemědělství je jasné, že na plošné zatápění uhelných lomů nebude dost vody, i jezero Most s tím má problém. Takže jsem pro pestrou krajinu vznikající různými způsoby rekultivace. Část území po těžbě by mělo být necháno napospas přírodě – třeba na Radovesické výsypce u Bíliny jde krásně vidět, že příroda je mocná čarodějka.

Horní zákon, chystáte se ho v případě zvolení znovu předložit sněmovně? Co by mohl našemu kraji zajistit?

Novelu horního zákona, aby z vydobytého hnědého uhlí a štěrkopísků zůstávalo v našem kraji více peněz, chci znovu předložit. Teď u nás z poplatku za nerost zůstává jen třetina výnosů. Chci, aby podobně jako z hlubinné těžby uhlí u nás zůstala většina poplatků. Bohužel navýšení na 70 % naposledy nepodpořili vládní poslanci a poslankyně a náš kraj tak připravili až o stovky milionů korun. Věřím, že do nové sněmovny voliči z našeho kraje svými hlasy vyšlou skutečné patrioty, kteří se za svůj kraj vždy postaví.

V Lounech se radnice stará o důstojné podmínky pro seniory. Co je zapotřebí k tomu, aby města mohla seniory podobně podporovat?

Nejen Česko stárne a na to je třeba se připravit. Každé město by se mělo o své seniory dobře postarat, nabídnout jim nabídku volnočasových aktivit i podpůrných služeb. V Lounech se nám to myslím daří. Připravit se ovšem musí také stát – současná vláda nás raketově zadlužuje, rozdává předvolební dárečky, takže reálně hrozí, že v budoucnu na důchody nebude. Mnozí ekonomové už začínají zmiňovat Řecko, kde po období nezřízeného rozhazování museli ze dne na den razantně snížit důchody a řada seniorů se tak propadla do chudoby. To není předvolební strašení, kráčíme v řeckých šlépějích a musíme co nejdřív změnit směr.

Lze prostřednictvím ,,sněmovního řečnického pultíku“ zapracovat na lepší pověsti severních Čech?

To rozhodně ano a ideální by bylo, aby nás na to bylo víc. Ostraváci se ve sněmovně vždy umí spojit, když jde o jejich kraj a neřeší při tom, kdo je z které strany. Věřím, že voliči a voličky tentokrát vyberou takovou dobrou partu i z našeho kraje. Musí nás být víc, kdo nejen od řečnického pultu ale i v kuloárech sněmovny mezi novináři budou šířit dobrou pověst našeho kraje.

Jste spokojen s prestiží, jakou má politika mezi lidmi? Pokud ne, co chcete dělat pro její zvýšení?

Uvědomuji si, že v politice jsem jako vyslanec voličů. Zvolili si mě, abych pro ně spravoval věci veřejné a odváděl poctivou práci. Někteří politici se ovšem po zvolení začnou cítit jako páni tvorstva, zpravidla jsou to ti, kteří jinak nejsou příliš obdařeni. Naštěstí ale do politiky vstupuje čím dál víc lidí, kteří chtějí a dokážou pracovat a jejich motivací je měnit věci k lepšímu. Výsledný dojem ovšem stále kazí populisté, kteří si založili politický byznys na rozeštvávání voličů a vytváření smyšlených nepřátel. Až je voliči z politiky dostanou, zlepší se i kredit naší práce u veřejnosti.

Jak byste pozval občany k volbám?

Jít volit je svobodnou volbou každého občana. Volby nejsou výběrem miss sympatie, ale dospělým rozhodnutím o tom, komu svěřit správu země. Vašim čtenářům vzkazuji, že koalice SPOLU je dobrou volbou pro ty voliče a voličky, kteří chtějí, aby se do politiky vrátilo slušné chování, zodpovědné rozhodování a profesionalita. Za nás, kdo kandidujeme v našem kraji, mohu slíbit, že se postaráme o to, aby vláda sever Čech brala vážně a věnovala mu náležitou pozornost. Doba, kdy je naše země řízena chaoticky premiérem, který nám dělá v zahraničí ostudu a který nás zadlužuje po vzoru Řecka, může skončit velice brzy. Je to na voličích a voličkách.

Poslancem jste byl již předminulé volební období. Co Vás láká zpět?

Předně mám ještě jeden nedokončený úkol, a to změnu horního zákona, aby v našem kraji zůstávalo více peněz z vydobytých nerostů. Jediné co mě na sněmovně opravdu láká, je možnost pomoci našemu kraji, dobrým zákonům a ochraně přírody. Jinak je asi každému divákovi přenosů ze sněmovny jasné, že tamější kuloáry nejsou až tak lákavé prostředí. Ale na to jsem i díky předchozím zkušenostem dobře připraven.

Tehdy jste byl členem hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí. Máte opět zájem o tuto oblast?

Ochrana životního prostředí je pro mě celoživotní téma, kterému se budu věnovat bez ohledu na to, ve kterém výboru budu sedět. Blízká mi jsou i ekonomická témata. Teď se chci především soustředit na úspěšnou přeměnu našeho kraje a přimět vládu, aby sem posílala mnohem víc peněz. Teď jich je málo, což ukazuje třeba nedávný případ kotlíkových dotací, na které sem vláda poslala tak málo peněz, že na mnoho žadatelů se nedostalo. Několik desetiletí jsme si tu ničili krajinu i zdraví, aby měl zbytek země teplo a elektřinu. Je na čase, aby stát začal splácet svůj historický dluh. Na tom bych rád pracoval ve sněmovním Podvýboru pro regiony v transformaci i s našimi senátory z podobného senátního podvýboru.

Jste připraven na všechny výzvy, které Vám případné zvolení přinese?

Myslím, že jsem připraven velmi dobře. Na svém webu jsem už zveřejnil i první úkoly, do kterých bych se po zvolení hned pustil. Ale ještě jednou prosím voličky a voliče všech stran, aby do sněmovny vybrali patrioty, kteří se dokážou spojit a hlasitě vystoupit, když půjde o náš kraj.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video