Zrenovovaný chrám nabídne nevšední hudební zážitek

Redakce 2021-10-04 07:19:00

KADAŇ (Pl) — V úterý 5. října od 18 hodin se v chrámu Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků ve Františkánském klášteře v Kadani uskuteční koncert duchovní hudby.

Chrám ve Františkánském klášteře v Kadani prošel v uplynulých letech náročnou rekonstrukcí, během které byly restaurovány všechny nástěnné malby a barokní mobiliář: oltáře, kazatelna, zpovědnice a lavice. Obnoveny byly také barokní varhany. Nejrozsáhlejší vrstva nástěnných maleb v klášteře je raně barokní, z roku 1614. A právě do tohoto období uvede posluchače i tento koncert.

Do Kadaně pozvali mimořádně kvalitní soubor Collegium Marianum, který se specializuje na interpretaci staré hudby. Lilium mezi trním představí Českou mariánskou muziku, první písňovou sbírku (1647) Adama Michny z Otradovic. V 11 písních z rozsáhlé sbírky projdeme životem Matky Boží od jejího narození, zvěstování až po Ježíšovo ukřižování, Mariinu smrt a nanebevstoupení. V kontrastu s Michnou jsou světoběžníci, Heinrich Ignaz Franz Biber, od nějž zazní Zvěstování ze slavných Růžencových sonát, a jeho neméně vynikající kolega Samuel Capricornus, rodák z Žerčic u Mladé Boleslavi. Také Vincenzo Albrici prošel Evropu, aby posledních osm let svého života působil v Praze jako varhaník.

Pestře složený program dá nahlédnout do světa dobové zbožnosti a poezie i instrumentální bravury, představí Čechy i Italy – a ve vzájemném propojení, jako na barokním obraze s tech-nikou temnosvitu, nechá vyniknout to nejlepší z jejich tvorby.

Účinkují:

Hana Blažíková – soprán

Collegium Marianum

Lenka Torgersen – barokní housle

Vojtěch Semerád – barokní housle, barokní viola

Jana Semerádová – flétny

Hana Fleková – viola da gamba

Ján Prievozník – violon

Jan Krejča – teorba

Kateřina Ghannudi – trojřadá barokní harfa

Filip Hrubý – varhany

Foto: Archiv souboru

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video