Bezohledně najížděl do policistů, teď mu hrozí 15 až 20 let, možná i výjimečný trest

Tomáš Skřipský 2021-10-01 07:27:00

CHOMUTOVSKO/KARLOVARSKO (tz, tos) — Patnáct až dvacet let za mřížemi a v krajním případě až výjimečný trest. Takto tvrdé potrestání hrozí 38letému vězni Tiboru Semanovi, který loni 6. srpna odešel z nestřeženého pracoviště v Přečaplech, kde zároveň odcizil osobní vůz Škoda Octavia Kombi. A s jeho pomocí se potom při pronásledování policisty pokusil ze silnice vytlačit hlídkový vůz z obvodního oddělení Aš. Právě za tento život ohrožující manévr si minulý týden vykoledoval obvinění z pokusu o vraždu, za který mu hrozí výše zmíněný trest.

„Policisté ho pronásledovali a za použití výstražného a zvukového zařízení společně s nápisem „STOP POLICIE“ se ho snažili zastavit. Osmatřicetiletý muž ovšem na výzvy nereagoval a pokračoval ve své agresivní jízdě, při které ohrožoval i ostatní účastníky silničního provozu,“ popsal pronásledování karlovarský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Na přehledném úseku začala policejní hlídka ve služebním vozidle uprchlíka z levé strany předjíždět. Když byla na téměř stejné úrovni, tak se policista sedící na místě spolujezdce pokusil řidiče donutit k zastavení vozidla použitím hrozby namířenou střelnou zbraní. Na to osmatřicetiletý muž ze Sokolova zareagoval tak, že náhle změnil směr jízdy a prudce narazil do souběžně vedle něj jedoucího služebního vozidla. Po tomto manévru se levé přední dveře ukradené škodovky střetly s pravou přední částí služebního vozu. K odvrácení havárie musel policista na místě řidiče provést vyrovnávací manévr, při kterém došlo k usmýknutí kol zadní nápravy automobilu a aktivací pohonu zadní nápravy s následnou stabilizací osobního automobilu.

„Pokud by policista tento manévr úspěšně neprovedl, tak mohlo po střetu dojít k sjetí vozidla z pozemní komunikace do přilehlého příkopu a následně strmé stráni, což by vedlo k rotaci vozidla kolem jeho podélné osy, tedy přetočení automobilu přes střechu. Tím by mohlo dojít u zakročujících policistů ke vzniku závažných, mnohočetných, bezprostředně ohrožujících či smrtelných poranění,“ vysvětlil mluvčí Kopřiva.

Následně policista na místě spolujezdce vystřelil ze služební zbraně na zadní pneumatiku prchajícího vozu. Ani použití zbraně jeho šoféra nezastavilo, a proto se řidič služebního vozidla rozhodl využít donucovacího prostředku k násilnému zastavení automobilu. Pomocí ochranného rámu pak ujíždějící vozidlo zastavil. Po střetu policisté za použití donucovacích prostředků donutili uprchlého vězně vystoupit z automobilu a omezili jej na osobní svobodě.

Řidič služebního vozu praporčík Roman Bouška byl před rokem teprve druhým policistou v České republice, který při pronásledování ujíždějícího automobilu využil ochranný rám. Tím jsou vybavena nová služební vozidla, která si policisté v Karlovarském kraji převzali loni v únoru. „Když jsme automobil pronásledovali, tak jsem věděl, že ho řídí uprchlý vězeň, který nemá co ztratit. Na výzvy nereagoval a bylo jasné, že musíme situaci řešit. Ve vhodném úseku jsem se rozhodl, že vozidlo zastavím pomocí ochranného rámu. To se nakonec také povedlo a musím uznat, že kdybychom neměli ochranný rám, tak by vězeň ujížděl dál. Je to pro tyto situace skvělý pomocník a jsem rád, že ho na služebních vozidlech máme,“ uvedl policista.

Foto: Záběr z pronásledování uprchlíka. V okénku policejního vozu si povšimněte jasně rozeznatelné siluety policisty s namířenou zbraní. Ani střelba na zadní pneumatiky však uprchlíka nezastavila.

Video zde.

Repro: Nástup

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video