Nebudete během voleb doma? Ve středu máte poslední možnost žádat o voličský průkaz

Lucie Steklá 2021-10-06 10:26:32

Pokud chcete volit v místě, kde nemáte trvalý pobyt, musíte mít voličský průkaz. Pokud ho nemáte, musíte k volbám na určeném místě a v konkrétní volební místnosti. Oznámení o místě konání voleb umístily jednotlivé obecní úřady na své úřední desce. ,,Voličský průkaz vydává obecní úřad v místě vašeho trvalého pobytu. Lze o něj požádat třemi způsoby, poslední možností je středa před volbami, tedy osobně do 6. října do 16 hodin. ,,Vyzvednout si ho můžete osobně nebo vám jej úřad může někam poslat,“ uvádí volební zákon.


Pro vydání průkazu není žádný oficiální formulář. V dokumentu by se mělo objevit vaše jméno, datum narození, trvalá adresa a váš telefon nebo e-mail. Nezapomeňte také napsat, zda si voličský průkaz vyzvednete nebo ho chcete zaslat. Máte-li voličský průkaz, musíte ho spolu s dokladem totožnosti odevzdat komisi ve volební místnosti. Následně od ní obdržíte hlasovací lístky pro volební kraj, ve kterém se nacházíte, a také úřední obálku. Pokud voličský průkaz ztratíte, nemůžete hlasovat. Úřad duplikát ne-vydává.

Budete-li v dny voleb v zahraničí, můžete volit pouze na zastupitelském úřadě. Je ovšem nutné dodržet určitý postup, který je jiný u pobytu dlouhodobého a krátkodobého.

A co všechno si s sebou vzít k volbám? Do-klad totožnosti, sadu svých hlasovacích lístků, které dostanete do schránky, pokud ji nemáte, obdržíte ji od okrskové komise přímo ve volební místnosti.

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží, hlasování nás čeká již tento víkend, resp. v pátek 8. a v sobotu 9. října. První den jsou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, druhý den od 8 do 14 hodin. Lidé ve volbách rozhodnou o složení dolní komory Parlamentu. O hlasy voličů se letos utká celkem dvaadvacet uskupení a 5258 kandidátů (v ČR). Co všechno si s sebou k volbám vzít, na co si dát pozor?

Volit může každý svéprávný občan České republiky, který alespoň ve druhý den konání voleb dosáhl věku 18 let.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video