Stavba roku 2021: Plavecká hala Louny mezi deseti nejlepšími

2021-10-19 10:21:00

Prestižní soutěžní přehlídka Stavba roku 2021 zná své vítěze. Na letošním už 29. ročníku bylo uděleno celkem deset titulů. A uspěly v ní i Louny. Nová plavecká hala se dostala mezi deset oceněných staveb a od pondělního večera se pyšní titulem Stavba roku 2021. Mezi novostavbami je oceněn výstavní prostor a depo pro historický železniční vůz Slovenská strela v Kopřivnici a mezi rekonstrukcemi obnova nejstaršího českého mariánského poutního místa ve Staré Boleslavi – Mariánské zóně, ale také plavecká hala v Lounech či rekonstrukce kanalizace v Praze 8. 

Deset stavebních projektů v pondělí 18. října obdrželo ocenění Stavba roku 2021.Výsledky 29. ročníku vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Mezi oceněnými novostavbami byla městská plavecká hala Louny s podobou zkoseného černého krystalu. ,,Bazén byla největší investiční akcí v novodobé historii města. Příprava stavby proběhla v minulém volebním období a v tomto bylo naším úkolem stavbu zrealizovat, což se povedlo včas a bez vícenákladů. Jsem rád, že vedle spokojených návštěvníků všech generací dokázal náš bazén oslovit také odbornou porotu této prestižní soutěže. Děkuji týmům DK architekt, Metrostavu a Město Louny. Z lidí na radnici patří speciální poděkování Blance Sunkovské a Jitce Bažantové," řekl lounský starosta Pavel Janda. 

Městská plavecká hala Louny - Titul Stavba roku 2021 byl udělen za citlivou a moderní architekturu, v podobě elegantního zkoseného černého krystalu, i vlastní realizaci objektu městské plavecké haly, a to z hlediska funkčního uspořádání, materiálového řešení i kvality provedení realizace stavby, včetně detailů.

Do 29. ročníku soutěže přišlo rekordních devadesát přihlášek, o šest více než loni. Odborná porota nominovala v září třiatřicet z nich. Porota většinou udělila titul Stavba roku pěti stavbám. Třikrát jich bylo šest, loni kvůli velkému počtu přihlášených osm a tento rok deset.

Porota navštívila v rámci hodnocení během letních prázdnin  všechny přihlášené stavby. Za třináct dnů najela přes 3 200 kilometrů. Na cestě s porotou všechny stavby dokumentoval filmový štáb. Porotci i rada programu se shodují v konstatování, že právě osobní návštěva na všech staveb je pro práci poroty a expertů klíčová a nenahraditelná.

Držitelé titulů a dalších cen v letošním roce získávají unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla a vyrobila ho sklárna Rückl. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.


Tituly Stavba roku 2021:

Rekonstrukce objektu Bubenská 1, Praha 7

Městská plavecká hala Louny

Kostel Krista Spasitele a komunitní centrum, Praha – Barrandov

Obnova poutního areálu ve Staré Boleslavi – Mariánská zóna

Logistické centrum Lidl Česká Republika

Depozitář Slovenská Strela, Kopřivnice

Hybernská 1, Praha 1

Muzeum Komenského v Přerově – záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn

Vila Vnitřní krajina, Nový Jičín

Rekonstrukce kanalizačního sběrače, ulice Nad Novou Libní, Praha 8

Zdroj: Stavba roku


Připomeňme si popis stavby plavecké haly v Lounech.

Objekt plavecké haly v Lounech se nachází v místě původního bazénu, jehož technický stav již neumožňoval další provoz. Stavba je umístěna u páteřní komunikace mezi několika úředními budovami a areálem hřbitova, terén je mírně svažitý směrem k severu, s výrazným zlomem po původním odstraněném objektu.

Budova vyniká svým elegantním tvarem zkoseného černého krystalu. Hmota je šikmo seříznutá na jižní straně, kterou se plně otevírá směrem do parkové plochy. Z exteriéru je budova obložena zavěšenými hliníkovými deskami v černé barvě, měřítko plných ploch je zjemněno grafikou různoběžných drážek. Kontrast na řezové rovině přetaženého kšiltu je zvýrazněn změnou materiálu v šikmém kšiltu – otevřený interiér haly je obložen modřínovými prkny na dřevěné podkonstrukci.

Objekt je dvoupodlažní, obě podlaží jsou přístupná bezbariérově z terénu, čehož bylo dosaženo využitím terénního zlomu. Do vyššího podlaží je umístěna bazénová část a wellness, které jsou propojeny centrálním barem. Prostorná bazénová hala je plně otevřená směrem na jih a dovoluje proniknout paprskům zimního slunce hluboko do interiéru. Nadměrnému přehřívání v létě je zamezeno výrazným přetažením střechy. Na hranici mezi exteriérem a interiérem vzniká velké napětí, které obrazně řečeno zvlnilo závoj prosklené fasády. Převýšené skleněné tabule dosahují bezmála 7 metrů. Saunová část je umístěna na opačnou stranu a je zakončena venkovní ochlazovací terasou, která nabízí krásný výhled na panorama Českého středohoří. Do spodního podlaží jsou umístěny šatny, posilovna a potřebné technické a administrativní zázemí.

Horizontální charakter objektu je doplněn vertikálou tobogánové věže, která slouží nejen pro dosažení startu tobogánu, ale je také skvělá pozorovatelna okolní kopcovité krajiny.

Konstrukce stavby je monolitická železobetonová, nosná konstrukce zastřešení haly o rozponu 20 m je z dřevěných lepený vazníků. V místě proskleného pláště jsou vazníky uloženy na ocelové sloupy.

 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video