Konec sporů a chátrání. Zámek patří městu

Lucie Steklá 2021-10-22 10:45:00

Postoloprty (lus) V závěru srpna schválili zastupitelé Postoloprt koupi tamního zámku od italských. Zastupitelé o tom rozhodli většinou hlasů, koupě zámku městskou kasu přišla na 13,2 milionu korun. V pondělí odpoledne převzal starosta města Zdeněk Pištora od zámku klíče, čímž se završila jeho koupi, kterou stvrdili obě strany podepsáním smlouvy začátkem září.


Rozsáhle zchátralou památku chce město postupně opravit a využívat pro různé účely. Prvními pracemi má být zabezpečení zámku proti vandalům, kteří v posledních letech, i přes několik opatření, do prostor zámku stále chodí a ničí to, co v něm ještě zbylo. Náklady na rekonstrukci rozsáhlého zámku se mohou vyšplhat do stovek milionů korun, neboť je z více než osmdesáti procent opotřebovaný. Zahrada kolem zámku je v majetku města Postoloprty již několik let a je využívána k pořádání kulturních akcí.

Při rozhodnutí o koupi zámku přijali zastupitelé neobvykle dlouhé usnesení, ve kterém tento svůj krok zdůvodňují: ,,Hlavním důvodem tohoto majetkoprávního úkonu pro město, kterému patří přilehlá zámecká zahrada, je získat do vlastnictví také tento památkově chráněný objekt a postupně z něj vybudovat důstojnou dominantu města, a zachránit tak tuto historickou památku pro příští generace obyvatel Postoloprt“.

Nejzákladnějším důvodem pro koupi zámku bylo to, že si občané města přáli mít zámek ve svém vlastnictví. ,,A je třeba postupovat v souladu se zájmem občanů. Druhým důvodem je to, že zahradu již v majetku máme a chtěli jsme oba objekty scelit. A samozřejmě, zámek je dominanta města a my bychom rádi v příštím roce zahájili rekonstrukci náměstí, takže získání a následná oprava zámku, ač dlouhodobá, zapadá do naší strategie. Všechny naše dominanty tak získají nový kabát,“ řekl ke koupi zámku starosta Postoloprt Zdeněk Pištora.

V první fázi dojde na základní sanaci stavby a její zakonzervování tak, aby nedocházelo k dalšímu chátrání a devastaci zámku. Mě-sto chce objekt postupně rekonstruovat, zpřístupněním jeho části oživit turistický ruch v Postoloprtech. Opravy zámku si vyžádají investice několik set milionů korun. V první fázi chce město přistoupit k opravě střechy celého zámku, což mohou být desítky milionů korun. Jakmile bude střecha hotová a objekt bude zabezpečen, může se pokračovat dále. ,,Plánů je spousta. Můžeme zámek využit pro kulturní účely, mohou se sem sestěhovat místní spolky, může zde vzniknout bydlení pro seniory. Je to ale běh na dlouhou trať, který budeme muset možná i několik desetiletí vydržet. Dovolím si odhadnout, že si to vyžádá tři sta až šest set milionů korun. Věřím, že se nám peníze podaří postupně sehnat,“ dodal. Do využití zámku může promluvit studie proveditelnosti, která je nezbytným základem pro další práci a plánování budoucnosti zámku.

Majitelem zámku doposud byla společnost Castello Postoloprty s italskými vlastníky, kteří památku nijak nevyužívali a dlouhodobě se o ni nestarali, což před časem řešil i lounský okresní soud.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video