Arnika zveřejnila největší znečišťovatele životního prostředí. V žebříčcích se objevily dva výrobní závody v Žatci

Hedvika Mašková 2021-10-21 14:30:00

Spolek Arnika zaznamenal výrazný meziroční nárůst u vypouštěných rakovinotvorných, mutagenních a látek poškozujících hormonální systém člověka. Zvýšilo se i množství látek toxických pro vodní organismy, včetně kyanidů vypouštěných do řek. Významně vzrostly emise styrenu a formaldehydu z průmyslových provozů napříč republikou. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti, jejichž hlavním zdrojem jsou uhelné elektrárny. Mezi průmyslovými provozy, které v roce 2020 vypustily do ovzduší nejvíce formaldehydu, se na osmé příčce umístil odštěpný závod HP – Pelzer Žatec.

,,Množství rakovinotvorného a mutagenního formaldehydu meziročně vzrostlo o zhruba 7,5 tun na více jak 25,5 tun za rok 2020,“ informuje společnost Arnika, která sestavuje žebříčky již sedmnáct let a vychází přitom z veřejně dostupných údajů v Integrovaném registru znečišťování, který vede Ministerstvo životního prostředí. Provozy ze zákona hlásí úniky a přenosy nebezpečných látek samy. Co se týče formaldehydu má štiplavý zápach, dráždí kůži, oči a dýchací cesty. U citlivých jedinců může formaldehyd vyvolávat astma a záněty kůže.

Své prvenství má závod HP – Pelzer Žatec v rámci Ústeckého kraje v žebříčku pro skupinu mutagenní látky, mezi které patří právě formaldehyd. Ze žateckého závodu ho uniklo do ovzduší, vody a půdy podle dat 369,33 kilogramů.

Desátou pozici v rámci našeho kraje zaujímá HP – Pelzer v žebříčku za minulý rok pro skupinu rakovinotvorných, pravděpodobně či potenciálně rakovinotvorných látek. O tři příčky před ním je výrobní závod společnosti Koito Czech, jejímž klíčovým produktem jsou přední světlomety pro automobilky Toyota, Nissan, Suzuki, Renault, Daimler, Bentley, Volvo, Land Rover, Porsche či Audi. Koito Czech je v Ústeckém kraji rovněž v pořadí druhou provozovnou podle množství styrenu v celkových únicích do ovzduší.

Celkové emise styrenu ohlášené do IRZ vzrostly o necelých 17 tun, což je 15 %. Za rok 2020 ji do IRZ ohlásilo 55 průmyslových provozů, což je o dva více proti roku 2019. ,,Zdroje emisí styrenu se ukazují jako velmi problematické již delší dobu. Řešení je přitom jednoduché. Pořízením dopalovacích jednotek by emise styrenu klesly zhruba na desetinu,” konstatuje Milan Havel z Arniky.

Na druhou pozici v Ústeckém kraji se dostala společnost Koito Czech i v žebříčku endokrinních látek, mezi které, mimo jiné, patří právě aromatická průmyslová chemikálie styren.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video