Trať do Libochovic: nové mosty i vlakové soupravy

Lucie Steklá 2021-10-26 12:38:48

Znovuotevření tratě s novými mosty u Koštic umožnilo nasazení modernějších nízkopodlažních motorových vozů Stadler RS1.

Koštice (lus) Na trati z Loun do Libochovic po třech měsících výluky už zase jezdí vlaky. Zatěžovací zkoušky nových mostů na tom-to úseku tratě U11 z Postoloprt do České Lípy byly úspěšné, nic proto nebránilo návratu vlaků. Po trati navíc jezdí od minulého týdne nové vlakové soupravy.

Zatěžovací zkoušky obou rekonstruovaných mostů přes řeku Ohři a inundační území u Koštic na trati Louny – Libochovice proběhly v sobotu 18. září, provoz na trati byl obnoven ve čtvrtek 23. září.

,,Provoz byl na trati zastaven od 15. června. Důvodem výluky byla výměna mostů přes Ohři a její zátopové území. Správa železnic k zakázce za 182 milionů korun přistoupila jen rok a půl poté, co trať prošla rozsáhlou revitalizací. Na mosty ale tehdy nedošlo,“ vysvětlili zástupci Správy železnic. Původní mosty byly ve špatném stavu, proto Správa železnic rozhodla o jejich výměně. Nové mosty jsou oproti původním navrženy s průběžným kolejovým ložem, které umožní zřídit bezstykovou kolej.

Od poloviny června vlaky nahradily v úseku Louny – Libochovice autobusy. Ústecký kraj se v tomto případě rozhodl k netradičnímu řešení v náhradní autobusové dopravě. Aby zamezil prodloužení jízdních dob při cestě po silnici, nahrazoval každý vlak dvěma autobusy s různými trasami. Jedna trasa se zastávkových autobusem obsloužila obce na pravém břehu Ohře, současně vyjela i druhá, ,,rychlíková“ linka, která jela po levé straně Ohře a obsloužila obec Koštice.

Nyní po modernizaci se na trať navíc vypravily nové soupravy. V celé délce linky z Postoloprt až do České Lípy, včetně otevřeného úseku Louny – Libochovice, začaly v minulých dnech České dráhy nasazovat motorové vozy Stadler RS1, které loni zakoupily v Německu. Doposud se s novými RegioSpidery setkávali cestující na lince U11 jen v úseku z Postoloprt do Loun. ,,Nové soupravy nabízejí modernější a uživatelsky příjemnější prostor a díky své nízkopodlažnosti umožňují lepší přístup cestujícím se zdravotním handicapem, s kočárky a jízdními koly. Podvozkový pojezd vozidla navíc lépe absorbuje nerovnosti kolejiště a tím zásadně zlepšuje jízdní komfort,“ popisuje náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video