Obrana Loun v roce 1938 aneb Příběh lounských řopíků

Lucie Steklá 2021-10-26 20:42:00

Křest knihy o opevnění města Louny proběhl na lounském výstavišti. Samotnému křtu předcházelo zpřístupnění řopíku na výstavišti a přednáška Jiřího Piramovského, předsedy Muzea československého opevnění z let 1936 – 1938 „Na Kočičáku“.

 Právě spolek sídlící v Chomutově se před několika lety pustil do práce s cílem obnovit všechny tři ,,bunkry“ v Lounech, na čemž intenzivně pracuje. Při nedělní přednášce J. Piramovský desítkám po-sluchačů přiblížil náročný postup prací i plány do budoucna. Řopík na výstavišti si podle jeho slov vyžádal šest stovek hodin práce, dobrovolníci z něj vynosili 150 tun suti. ,,Měli jsme jasný systém práce, a i když byla ražba bunkru někdy velmi fyzicky náročná, nevzdali jsme se a nyní můžete vidět výsledek,“ řekl J. Piramovský. Poslední ražba proběhla 23. února 2020, po níž nechybělo zapálení ,,vítězných doutníků“.

Před křtem ocenil místostarosta Loun ,,bunkráky“ medailí T. G. Masaryka od Města Louny s díky za všechno, co udělali. ,,Vy jste se tu dnes seznámili s Jiřím Piramovským. My jsme byli v kontaktu každý týden. Přemýšlel jsem, co bych tomuhle chlapovi mohl dát. Mám maminku, které je šestadevadesát let. Její kamarádka jí před lety dala deník vojáčka. Já jsem ji umluvil, abych mohl deník panu Piramovskému předat,“ řekl lounský místostarosta Vladimír A. Hons.

Publikaci mapující obranu Loun zástupci ,,Kočičáku“ a města Louny pokřtili a připili si ,,zelenou“, která byla za první republiky oblíbeným pitím u vojska. Tehdy bývala čtyřicetiprocentní. ,,Věříme, že se bude publikace líbit a že vám pomůže přiblížit, co se tady na konci třicátých letech dělo. A že když půjdete okolo řopíku, tak si vzpomenete na ty kluky, kteří tady v roce 1938 byli,“ řekli při křtu zástupci Kočičáku. Text, foto: Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video