Kulturní sezóna v Jirkově byla úspěšná. Co se chystá na Vánoce?

Soňa Šímová 2021-11-12 12:05:45

JIRKOV — Ředitel Kulturního vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov Marek Lukáš má za sebou první rok ve funkci. Jak hodnotí letošní nelehkou kulturní sezónu plnou pandemických opatření? A na jaké akce se mohou návštěvníci těšit?

Jak hodnotíte letošní sezónu?

Letošní sezónu ovlivnila jak koronavirová opatření, tak špatné počasí na venkovních akcích. Nicméně myslím, že se podařila. Začali jsme koncertem kapely Nerez, která měla původně hrát v divadle, ale nařízení vlády nám to zhatilo. Hrála tedy na zámku, ale přišel prudký déšť. I tak ale dorazily desítky lidí, kteří si jak tuto kapelu, tak předskokanku Adélu Radimcovou opravdu užili. Po tomto úvodu jsme na zámku navázali na oblíbené hudební pátky na louce. Ty se velmi vydařily. Na Revivalu byly obě kapely úžasné, ale opět bylo špatné počasí. Tak jsme si poprvé vyzkoušeli přesunutí scény na nádvoří, kde se lidé mohli schovat do podloubí. Ocenili to a návštěvnost byla celkem vysoká. Navíc nás ten den navštívila herečka Jana Nagyová, což bylo pro všechny velké překvapení.

Pak už nám počasí celkem přálo, jen folkaři si ještě také zahráli na nádvoří. Je to fajn řešení, ale nelze aplikovat na všechna vystoupení. Třeba rockerům mnohem lépe sedne právě louka pod zámkem. Na závěrečný pátek zůstalo na zámku mnoho lidí, kteří přišli už dříve na pohádkový les pořádaný Paraplíčkem.

Zkusili jsme také divadla. Měli jsme zde představení Ani za milión, šansony Édith Piaf a Talk show Honzy Dědka. Všechny akce na nádvoří byly po-dařené a takřka vyprodané. I zde jsme naznali, že je potřeba pár úprav pro větší pohodlí návštěvníků. Lavice na sezení i příští rok nahradí pohodlné židličky.

Pak byla Hradozámecká noc. Ta se letos nedělala na konci prázdnin, ale v polovině. Vím, že hodně správců památek s tím mělo problém. Báli se, že nepřijdou lidé. Ale za nás můžu říct, že se opravdu vydařila. Snažili jsme se udělat opravdu dobovou atmosféru. Byli tu tedy šermíři, kejklíři, souboje na koních, sokolník, tanečnice a další. Když jsme potom dokládali čísla Národnímu památkovému ústavu, který nás propagoval, tak v návštěvnosti lehce přes tisíc lidí jsme byli asi nejúspěšnější památkou v letošním roce. To mě těší. Ale mnohem větší radost mám, že se to lidem líbilo. Pro mě to byla navíc cenná zkušenost.

V září v divadle proběhl koncert Karla Plíhala. I tady jsme naplnili kapacitu a úspěchem byl závěrečný potlesk ve stoje.

V Olejomlýnském parku se odehrávalo tradiční letní kino. A my jsme chtěli udělat jedno promítání ještě v půlce září na nádvoří zámku. Opět bylo špatné počasí. Přesunuli jsme se tedy do sálu. Vybrali jsme film Poslední aristokratka a můžu říct, že atmosféra byla vážně nepopsatelně příjemná.

Na závěr sezóny byl tradiční výlov rybníka, kdy mě hrozně překvapilo, kolik lidí dorazilo už brzy ráno. I tady jsem si udělal několik poznámek pro další roky, kdy bych rád rozšířil občerstvení a naplánoval hudební doprovod na dřívější čas.

Mnoho akcí probíhá ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi. Třeba ty v synagoze, zmíněný Pohádkový les a teď to bude třeba Strašidelný les.

Podařilo se dohnat návštěvnost, o kterou jste přišli přes lockdown?

Já spíš porovnávám se stejnými měsíci předchozích let. V některých byla i vyšší než v loňském roce a dokonce se nám v jistém období podařila i stejná jako v roce 2019. Beru to pozitivně. Když jsem byl na konferenci Objevuj památky, plno kolegů hlásilo nejhorší výsledky za 10 let a ne-povedené akce. Já si nemůžu na návštěvnost stěžovat. Byl jsme překvapen i pozitivními ohlasy. Jezdili sem na představení i lidé z Děčína, Mostu, Loun. Na prohlídky i do věže a sklepů také mnoho lidí z Ústeckého i Karlovarského kraje. A chválili, že to máme moc krásné. Musím poděkovat nejen všem návštěvníkům, ale i personálu, kteří se v této těžké době na úspěšné sezóně podíleli.

Narušila vám současná opatření program? A jaké akce se chystají na vánoční svátky?

Současná opatření narušila plány zatím jen minimálně. Teď jsme museli posunout divadelní představení Slepá láska. Další akcí v divadle má být vystoupení Jiřího Schmitzera 24. listopadu. Tam uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. 27. listopadu se má uskutečnit odložený koncert Fontány, ten také zatím nerušíme. Kdyby se akce nekonaly, lístky budou platit na náhradní termín, případně je můžete vrátit v jirkovském infocentru, dostanete peníze zpět.

Postupně rušíme plesy, včetně oblíbeného mysliveckého. Akce ruší i další organizace. Například Paraplíčko muselo zrušit maškarní v divadle.

Co nerušíme, je 13. listopadu Strašidelný pohádkový les na zámku. Ten bude probíhat od 13 do 16 hodin a je na něj nutná rezervace. Ta bude nutnái na akci Nebe, peklo i ráj, která se uskuteční 3. prosince od 15 do 18.30 hodin. Každou půlhodinu vyjde od infocentra skupina. Děti si projdou peklo ve sklepení a končit budou ve věži, kde to snad všechno dobře do-padne. Ve stejný den budou dopoledne děti ze školek zdobit stromečky na náměstí pro tu pravou vánoční atmosféru.

4. prosince můžete dorazit na zámek na Putování za Ježíškem. Tady na děti budou čekat dobová řemesla a můžou zde plnit úkoly.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí proběhne 5. prosince. Pro-gram je naplánovaný od 17 do 18 hodin, kdy bude divadelní představení a na závěr nebude chybět ohňostroj. Budou zde samozřejmě také stánky. Charitativní advent proběhne hned následující víkend 13. a 14. prosince.

Každou neděli, počínaje tou 28. listopadu, budou na zámku probíhat tradiční adventní prohlídky. Začínat budou ve 13 hodin. První hodina bude formou procházky po zámku, během které se díky krátkým divadelním představením přenesete do dávných dob. Program kopíruje křesťanské svátky. Návštěvníci se dozví, jaké zvyky a tradice se vázaly k jednotlivým svatým – Ondřejovi, Barboře, Mikulášovi… Budou zde ukázky ze života našich předků. Například poctivý úklid na začátku adventu, nebo ukončení přástek. Na začátku adventu se totiž muselo skončit s předením. Kdo předl ještě přes svatou Lucii, měl obrovský průšvih. I u nás přijdou Lucky na kontrolu. Na posledním adventu se návštěvníci v divadelní hře dozví o tom, jak se vyřezává opravdový pohyblivý betlém. Po prohlídkách budeme návštěvníkům nabízet posezení ve vinárně u malého občerstvení. Každá adventní neděle bude trochu jiná. Poslední v prohlídka bude v 19 hodin. Výjimkou bude druhá adventní neděle 5. prosince, kdy bude možné zámek navštívit od 10 do 15 hodin a poté se mohou zájemci přesunout na náměstí. Pokud nám to nic nezhatí, bude na Vánoce samozřejmě živý betlém.

Už máte plány na příští rok?

Ano. Chtěl bych více divadel pro děti i dospělé. Také bych rád uspořádal gastro nebo food festival, kterým bych chtěl podpořit místní restauratéry. Ne-mají to v této době jednoduché. Mohlo by se to spojit s tradiční akcí Zámecká svíčková, kde by ovšem vedle této soutěže, mohli předvést i to nejlepší, ze své nabídky. Zkrátka bych sem rád dostal zajímavé lidi z gastro oboru, kteří by se tu mohli prezentovat a zároveň udělat pohodový den pro všechny z blízkého i vzdálenějšího okolí. Samozřejmě chceme zachovat i Hornickou pouť, která se letos nemohla uskutečnit.

Jsme otevřeni i rozumným návrhům lidí. Když někdo přijde a jeho nápad se mi bude líbit a bude uskutečnitelný, nebráním se ničemu.

Když mluvíte o restauraci. Nabídne ta zámecká nějaké speciální menu?

Naposledy nabízela halloweenské menu a bylo úspěšné. Od této středy do neděle bude svatomartinská husa. Loni bylo jsme jí prodali přes okénko tolik, že by se snad ten počet ani nevešel do restaurace. I letos je možné si menu objednat a vzít domů. Menu budeme plánovat i na adventy.

Děkuji za rozhovor.

Soňa ŠÍMOVÁ 

Foto: Archiv

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video