Také letos byla u synagogy připomenuta Křišťálová noc

Hedvika Mašková 2021-11-15 10:00:00

Pogrom, který se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu roku 1938, zasáhl synagogu a židovské obyvatelstvo i v našem městě. Spolky německých a českých rodáků si připomínají Křišťálovou noc a její oběti tradičně každý rok. Letos se vzpomínkový akt konal předminulou sobotu před synagogou.

„Když jsem se přes spleť vodních hadic dostal k mému rodnému domu v Dlouhé ulici, v podstatě vedle synagogy, tak mi maminka vyprávěla, že ráno několik mužů v civilu násilím vtrhlo do židovského chrámu a vydrancovali ho. Když synagoga náhle stála v plamenech, včas zasáhli žatečtí hasiči a za krátko měli oheň v synagoze pod kontrolou,“ vzpomněl uplynulou sobotu žatecký rodák žijící v Německu Peter Klepsch.
Protižidovský pogrom se odehrál v nacistickém Německu a k němu připojeném Rakousku a v Sudetech. Německé úřady tehdy nečinně přihlížely řádění paramilitantních jednotek SA, jejichž členové rozbíjeli skla a výlohy židovských domů, obchodů a synagog. Záminkou pro pogrom byl atentát na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži, Ernsta vom Ratha, který spáchal teprve sedm-náctiletý židovský mladík Herschel Grynszpan.

„Jen díky žateckým rodákům je zde, před synagogou, každoročně vzpomenuto zavražděných žateckých židovských občanů. Tam, kde chybějí informace, se snadno ujme semínko nenávisti, které šíří neonacisté,“ uvedl při vzpomínkovém aktu Michal Lichtenstein, předseda Židovské obce Teplice.

„O židovské historii se ve školách moc neučí a tak dnes mladí nic nevědí o této historii, která byla součástí našeho prostoru bezmála tisíc let. Akcí chceme osvětlovat tato bílá místa v historii hlavně pro mladou generaci,“ vysvětlil poté Petr Šimáček ze Spolku rodáků a přátel města Žatce.

Sobotní akce se zúčastnila také starostka města Zdeňka Hamousová, která připomněla, že se na rozkvětu Žatce ve velké míře podíleli právě židovští obchodníci s chmelem. I jejich výstavní budovy a sklady chmele jsou součástí návrhu do zápisu města do UNESCO. Přítomen byl také majitel synagogy Daniel Černý, který prozradil, že její rekonstrukce by měla být v roce 2023 dokončena.

Akci pořádal s žateckými rodáky německý Nadační spolek Saaz/Žatec, jehož předseda Otokar Löbl do Žatce rovněž vážil cestu, Židovská obec Teplice a Město Žatec. Sobotní shromáždění, hojně navštívené žateckým občany, bylo zakončeno izraelskou písní Shalom Alechem.

Foto: Spolek Rodáků a přátel města Žatce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video