Z kroniky: Na páteckém zámku byl před jedenácti lety vysvěcen nový zvon

Ladislav Bába 2021-11-17 19:58:15

Byla to tenkrát velká sláva. Neděle 5. září 2010 se zapíše do historie Pátku opravdu velkým písmem. Již dlouho před zahájením mše svaté se v okolí zámku začali shromažďovat jak věřící, tak i mnoho dalších hostů. Součástí mše totiž bylo i vysvěcení nového zvonu, který bude ozdobou zámecké věžičky. Tak o události tehdy psal Press a dále pokračoval.

    

     Půvabný zámeček patří řádu premonstrátů a mši svatou celebroval nejvyšší duchovní řádu Mons. Michael Josef Pojezdný, toho času již 70 opat strahovský. Krásný zvon je zasvěcen sv. Panně Marii, a jak řekla paní Milena Hubičková, cena zvonu je něco málo přes sto tisíc korun. Na částku se složili rodáci a přátelé obce Pátek.

     Při své řeči Mons. Pojezdný vyslovil přání, aby zvon oznamoval převážně hezké a dobré události a poděkoval všem, kteří se jakkoliv podíleli na výrobě zvonu. Někteří rodáci přispěli opravdu významnou částkou, ovšem přesto si dovolím říci jedno jediné jméno. To je paní Milena Hubičková, která neúnavně věnuje veškerý svůj čas právě páteckému zámku. I při mši stála skromně stranou a jen místní vědí, že díky její aktivitě už před dvěma roky dostal zámek krásně opravené věžní hodiny, psalo se před jedenácti lety.


Napsal(a): Ladislav Bába

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video