První ročník festivalu s novou vizí. Na jevišti se prostřídali herci s handicapem i bez něj

Hedvika Mašková 2021-11-22 10:30:00

Festival malých divadelních forem s názvem ,,Náš svět“, který po mnoho let pořádala žatecká příspěvková organizace Kamarád LORM, se stal divácky velmi oblíbenou každoroční akcí. Své umění na něm představovali lidé s mentálním a kombinovaným postižením, kteří se ve svém volném čase věnují hereckým, tanečním a hudebním činnostem. Letos přišel Kamarád LORM se zcela novou vizí – propojit na jednom jevišti herce s handicapem a bez něj. Předminulou středu a čtvrtek se tak v Městském divadle v Žatci odehrál první ročník festivalu ,,Šťastný svět“.

Moderování středečního večera, které bylo určeno pro všechny přátele žatecké příspěvkové organizace i širokou veřejnost, se již tradičně ujal Radek Jirgl. ,,Úplně na začátku si pořadatelé řekli, že by bylo zajímavé, kdyby se na jednom jevišti prostřídali a spojili herci s handicapem i bez něj, a tak vznikla myšlenka uspořádat první ročník divadelního festivalu ,,Šťastný svět“, kde si jsou všichni zúčastnění herci rovni, protože chtějí jen jedno jediné – aby se publikum bavilo a odměnilo je potleskem,“ přivítal diváky a vysvětlil vizi prvního ročníku festivalu moderátor Radek Jirgl. Diváky samozřejmě přivítala také ředitelka žatecké organizace Kamarád LORM Andrea Rábová a starostka města Zdeňka Hamousová, které nešetřily slovy díků.

Jako první se na jevišti představil soubor účinkujících, který navazoval na myšlenku festivalu. Na domácí žatecké půdě vystoupili nejmladší účastníci, a to žáci dramatického oboru Základní umělecké školy Žatec – Smíšci, kteří působí pod vedením učitelky Lucie Brychtové. V jejich podání se na úvod mohli diváci těšit rovnou na dvě představení O zlé koze a O lakomé Ance.   

Dále se prezentovali opět umělci ze Žatce, a to Divadlo ve dvou kufrech působící při organizaci Kamarád LORM, kteří zahráli pohádku O princezně se zlatou hvězdou na čele. Divadlo svými představeními baví diváky na mnoha místech naší republiky a věnují se nejenom divadlu, ale natočili už také několik krátkometrážních film, s nimiž sklízejí úspěchy na mezinárodním festivalu Mental Power.

,,Lormáky“ na jevišti vystřídal Fokus Semily, soubor působící při sociálně-terapeutické dílně, který předvedl nápadité představení, stínové divadlo, jež sklidilo velký úspěch na festivalu Patříme k sobě v Semilech, kde se tamější potkali s žateckými herci a přijali pozvání na první ročník festivalu ,,Šťastný svět“.

Dalšími hosty byl divadelní spolek Jednou nohou venku z Ústí nad Labem, který již v Žatci na prknech, které znamenají svět, několikrát vystupoval. Herci z různých služeb, kteří se pravidelně scházejí, zahráli pohádku Janka a drak Kruťák.

Jako pátí v pořadí se dostavili taneční mistři. Taneční skupina mentálně a zdravotně postižených tanečníků ze skupiny Lucarino Dance z Libochovic přenesla diváky na scénu amerických salónů a country venkova. Vystoupení sklidilo velký potlesk a není se čemu divit, vždyť bylo již několikrát oceněno na tanečních soutěžích.

První ročník festivalu ,,Šťastný svět“ pak završil divadelní soubor působící při Národním ústavu pro autismus, který se zaměřuje zejména na autorskou tvorbu. Témata inscenací vycházejí přímo z příběhů členů tohoto souboru. V Žatci se pět herců představilo s inscenací, kde si každý řekl to své, Teď mluvím já.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video