Nejjednodušší, nejdůležitější a nejlevnější je kojit, kojit, kojit a mazlit se s miminkem, radí laktační poradkyně L. Formánková

Hedvika Mašková 2021-11-25 13:30:00

Přestože je v současné době již velká část dětských sestřiček v porodnici proškolena v oblasti laktačního poradenství, stále zůstává jeden podstatný problém – nedostatek času na maminku a miminko. Prvnímu přiložení a celému procesu kojení by se v prvních dnech měla věnovat zvýšená pozornost, protože to jsou dny, které jsou pro správný rozjezd kojení zcela zásadní. Mamince se však potřebného zájmu a péče ze stran zdravotníků v porodnici nemusí dostat. Je ale potřeba vědět, že na to doma nemusí být sama. V případě, že kojení se příliš nedaří, nebo si není maminka jistá, je dobré se poradit s laktační poradkyní, jejichž počet u nás stále narůstá. Jednou z nich je také Lenka Formánková z Loun, které jsme se na základní otázky v oblasti kojení zeptali v následujícím rozhovoru.

    • Mohla byste nezasvěceným čtenářům říci, co vlastně znamená laktační poradkyně?

Znamená to pomoc ženám před porodem i po porodu. Pomáhám ženám v oblasti kojení, výživy, ale zároveň i mohu poradit s léky, jelikož pracuji v lékárně.

S ženami řeším, jak by měly ženy kojit a jak by miminko měla k prsu přikládat. Snažím se je prakticky připravit. Poté to také zahrnuje péči o miminko.

Po porodu pak jezdím k maminkám, které mají problém, že se miminka nepřisávají, nebo maminky mají málo mléka. Péče je opravdu široká.

    • Prozraďte, jak jste se k laktačnímu poradenství dostala?

Mě to zajímalo už od střední školy, hltala jsem to všemi deseti (smích). Na vysoké škole, na medicíně, jsme pak měli rovněž nějaké přednášky.

Abych se dostala k laktační poradkyni, musela jsem absolvovat kurz, ve kterém bylo podmínkou minimálně rok kojení nebo zdravotnictví. Po prvním dítěti, kdy jsem byla čtyři měsíce v slzách, jsem se rozhodla, že se stanu laktační poradkyní a budu maminkám pomáhat.

    • Jak dlouho již děláte laktační poradkyni?

Laktační poradkyní jsem dva a půl roku.

    • Je u nás laktačních poradkyň dost?

Je jich plno! Přijde mi, že se to v posledních letech dost rozmohlo a každá maminka chce dělat laktační poradkyni. Myslí si, že když odkojí jedno miminko, tak má o kojení přehled, ale ono je pořád hodně věcí, které se musí učit.

Já jako zdravotník i jako trojnásobná maminka se mám pořád co učit. Vždycky najdu něco nového, co chci zkoumat a u čeho chci jít více do hloubky. U prvního dítěte jsem si myslela, jak jsem ze školy zkušená a kolik mám informací, ale ve skutečnosti jsem nevěděla nic.

    • Kolik žen, jež potřebují poradit s kojením, vás během týdne či měsíce osloví?

Je to hodně nárazové. Někdy se během měsíce neozve žádná žena a někdy se jich během jednoho týdne ozve pět.

    • Jak laktační poradenství probíhá? Na co se maminky nejvíce ptají a jaké bývají nejčastější problémy s kojením?

To je případ od případu. Ozývají se mi těhotné maminky, se kterými dělám předporodní sezení, kdy si povíme, co a jak. Potom se mi často ozývají maminky po porodu, jimž se miminko nepřisává nebo mají domněnku, že mají málo mléka nebo miminka nepřibývají. To jsou nejčastější důvody. Také mi píší maminky, které se chtějí pouze ubezpečit, že dělají vše správně nebo ty maminky, které jsou v rozepři s pediatrem.

    • Poradenství tedy probíhá osobně, po telefonu nebo emailem?

Snažím se, navíc v této covidové době, nejdřív maminky povzbudit po emailu nebo po telefonu. Když to nejde, tak samozřejmě jezdím za nimi. Snažím se v co nejrychlejší době, protože v některých případech hraje čas velmi důležitou roli.

,,V porodnici není čas“

    • Je možné se na kojení nějak dopředu připravit? Co by měly ženy vědět?

Měly by vědět, že by měly kontaktovat laktační poradkyni. To je první krok. Když si s maminkami při prvním sezení povídáme, diví se, co všechno je potřeba vědět. V porodnici totiž není čas na dlouhé povídání a maminky mají strašně moc otázek.

    • Jak dopředu před porodem by měly maminky laktační poradkyni oslovit?

Nejlepší je někdy během druhého trimestru, kdy je relativně klid. Důležité je, aby si maminky sepsaly otázky, na které chtějí znát odpovědi nebo čeho se bojí, co je děsí. Rovněž by si měly říci, jak chtějí, aby porod probíhal a sepsaly si předběžný porodní plán.

    • Jak lze podpořit produkci mateřského mléka? Navrhujete nějakou výživu nebo bylinky pro zvýšení laktace?

Úplně nejjednodušší, nejdůležitější a nejlevnější je kojit, kojit, kojit a mazlit se s miminkem na holou kůži. To jsou dvě základní věci, které jsou důležité, což ve spoustě porodnicích maminkám neřeknou. Někde dokonce zakazují, aby si braly maminky miminko do postele. Při kontaktu s miminkem zahrají svou roli hormony a laktace běží sama.

Na podporu je také výborný kopřivový čaj nebo tinktura z jestřabiny. Maminky, které mají rády homeopatii, mohou využívat Ricinus communis 5ch.

    • Může maminka podpořit laktaci již během těhotenství? Třeba tím, jak se stravuje?

Tím to neovlivní. Každé ženě se v těhotenství nejprve tvoří mlezivo, a to někdy začátkem druhého trimestru. Pro miminko tedy něco bude, i kdyby se narodilo předčasně. Mlezivo má vysokou energetickou hodnotu, proto se mu říká tekuté zlato. Jsou v něm buňky imunitního systému, základní makronutrienty, vitamíny,… Maminka se nemusí bát, že by mléko neměla.

Záleží rovněž na porodu a na medikaci při porodu. Když je porod horší a dává se hodně léků, laktace nastává později. Například oxytocin, který se dává u porodů často, způsobuje zpoždění laktace o tři dny až týden, což maminkám v porodnici ani neřeknou. Maminky poté na oddělení šestinedělí stresují, že nemají mléko a je potřeba dávat příkrm.

,,Obsahuje 1 300 látek“

    • Proč je mateřské mléko pro miminko tak důležité?

Je důležité, jelikož obsahuje asi 1 300 látek, což v umělé výživě zdaleka není. Kojení není jen o výživě, ale také o budování vztahu k dětem, uklidnění miminka, působí proti bolestem miminka, zahání všemožné neduhy,...

    • Existuje také řada poloh pro kojení. Jaká z nich je nejlepší?

Pro novorozence je nejlepší poloha v leže na boku, kdy si k sobě maminka přivine miminko a ono saje. Pak je dobrá poloha ,,na fotbalistu“. Nejhorší poloha pro malé miminko je taková ta klasická, co vidíme u starších miminek.

    • Je potřeba speciálně pečovat o prsy? Na co by si měly dát v tomto ohledu ženy pozor?

To je také hodně individuální. Některé ženy ze začátku kojení bolí, protože jim miminko bradavky natrhne nebo ,,rozkouše“. Jiné ženy to nebolí a kojení jim nic neudělá.

Na základní péči není potřeba nic. Dvorec se mastí sám, jsou na něm žlázy, které mastí i bradavku. Poté, když je prso poškozené, existují masti či hydrogelové polštářky. Preventivně však nic zapotřebí není.

    • A co záněty prsu?

Zánět prsu vzniká v mlékovodu, kde se mléko shromažďuje. Často vzniká v šestinedělí, kdy se tvoří hodně mléka a miminko ho ještě neumí tolik regulovat. Mléko v prsu zůstává a pak stačí jen trošku méně hygieny a může se do prsu dostat infekce. Druhou variantou je, že se mléko začne zaněcovat samo. Prso je poté bolavé a je potřeba z něj mléko co nejrychleji dostat. Co nejvíce kojit a ještě odsát do úlevy.

    • I při zánětu je tedy možné kojit?

Určitě je to možné. Může se však stát, že mléko bude miminku trošku méně chutnat, může se změnit jeho barva i chuť. V tomto případě je dobré nepanikařit, mléko odsát a prsa mezi kojením chladit. Výborný je tvarohový obklad či obklad ze zelného listu. Až zánět odteče, miminko se bude chtít zase dál normálně kojit. Když maminku potká zánět prsu, neznamená to hned sáhnout po antibiotikách nebo přestat kojit.

    • Jaké bývají nejčastější důvody, proč děti odmítají kojení?

To bývá právě ten porod. Při něm je spoustu stresujících faktorů. Buď je porod dlouhý nebo špatně vedený. Také to bývá kvůli separaci, když po porodu miminko není u maminky. Pak dokrm umělým mlékem po porodu. To jsou nejčastější důvody, proč se miminko nechce přisát.

Dalším důvodem je, že spousta nemocnic se snaží dodržovat doporučení světové zdravotnické organizace, kdy se říká, že dítě by mělo být na sále přiloženo do třiceti minut. Ne každé miminko se však do třiceti minut přisaje. Miminko je po porodu strašně unavené, vyčerpané, nemusí mít zrovna náladu a přisaje se třeba po hodině nebo dvou, což je v pořádku. Vezměte si, že jste v novém prostředí, oddělí vás od těla, kde jste byli devět měsíců a ještě vám cpou něco cizího do pusy. To jsou faktory, které, když se sejdou, tak se miminko zkrátka kojit nechce, protože má kojení spojené s nepříjemným zážitkem.

,,Maminky o mléko nepřijdou“

    • Na co by si maminky měly dát pozor, aby „nepřišly o mléko“?

Maminky o mléko jen tak nepřijdou. V zásadě je důležitá dobrá psychická kondice maminky, podpora rodiny a pravidelné kojení. Zase je zde spousta faktorů. Většinou si maminky myslí, že mléko mají, když je prso tvrdé a nalité, ale tak to není. Mléko je i v prázdném prsu, které je měkké. Tímto způsobem jim třeba v nemocnici říkají, že když nemají nalitá prsa, mají málo mléka a kojit vůbec nebudou. Toto se na férovku maminkám po porodu říká. Už ale nevysvětlí, že mléko se začne tvořit, když miminko saje. Když saje, tak se vytváří nové mléko a dotváří se zhruba patnáct až dvacet minut po kojení. Půl hodiny po kojení může maminka znovu kojit. Tím, že maminky čekají na tvrdá prsa, kojení oddalují namísto toho, aby kojily čím dál tím častěji. V porodnici říkají, aby kojily každé dvě až tři hodiny a maminky se snaží časové rozestupy dodržovat, jenže prsa nenatékají, jak by měla, takže maminka kojení protahuje na čtyři hodiny a už se dává příkrm. Laktace pak opravdu klesá, ale jen kvůli špatné informovanosti.

Intervaly kojení je tedy dobré spíše zkracovat a hlavně je nejlepší se s dítětem mazlit na holou kůži. Ono se to poté spraví. Není problém, když miminko jeden nebo dva dny pije méně.

Některé léky jako jsou antidepresiva, hormonální antikoncepce, léky na vysoký krevní tlak laktaci snižují.

    • Do jakého věku je podle vás dobré dítě kojit?

Záleží na mamince a miminku, takže dokud budou oba chtít, je možné kojit. Každá žena je jiná a každé dítě je jiné, takže podle mě není problém, když maminka kojí do čtyř let. V mléce jsou buňky imunitního systému, takže je díky tomu imunita stimulovaná i do vyššího věku dítěte.

    • Existuje nějaký zaručený recept jak dítě citlivě odstavit?

Záleží na věku miminka. Navíc, každé je jiné. Některé si vezme láhev a už prso nechce, jiné miminko je zase závislé na mamince. Nejjednodušší je laktaci snižovat postupně a ne ze dne na den, protože je to šok pro oba. Pokud je miminko už větší, snadno se s ním ženy domluví. Řeknou, že mlíčko už není, že je to bolí a samy nechtějí, protože jsou unavené. Děti to většinou do pár měsíců zpracují a pak už samy také nechtějí.

Samozřejmě existují i podpůrné věci, které snižují laktaci, například šalvěj a máta. Když se bude šalvěj pít pravidelně, tak stoprocentně laktaci sníží.

Jsou také případy, že maminka potřebuje laktaci zastavit ze zdravotních důvodů, když se nedejbože stane nějaký vážný úraz a maminka nemůže být s miminkem. V těchto případech existují i léky na předpis, které laktaci zastaví.

    • A jsou nějaké nemoci, při nichž žena kojit nemůže nebo by neměla?

Při spoustě nemocí se dá kojit, což maminky nevědí. Dá se kojit, když je žena hospitalizovaná, má nějaký úraz nebo náhlé či chronické zdravotní komplikace. Vždy se dá najít cesta, při níž se dá kojit.

Určitě by ženy neměly kojit, pokud mají HIV, jelikož se kojením přenáší nebo třeba, když se maminka léčí chemoterapeutiky.

Kofein a alkohol

    • Ono se do mléka přenáší také to, co maminka sní a vypije, je to tak?

To zase není tak jednoduché. Já mám přirovnání, že mléko se tvoří z krve a ne z obsahu střev. Proto je možnost kojit se spoustou léků. Maminky se rozhodně nemusejí bát a omezovat se.

    • A co kofein a alkohol?

To maminky hodně zajímá! Většina žen se cítí omezovaná, že nesmí kávu a alkohol, i když na ně mají chuť. Není potřeba se bát. Kofein a alkohol se do mléka dostávají opravdu jen v minimálním množství. Dle dnešních poznatků není pro kojící matku problém pět silných káv denně, což málokdo vypije. Takže taková ta klasika jedno až dvě kávy s mlékem denně jsou úplně v pořádku. Miminko to vůbec neovlivní. Co se týče alkoholu, tak ten se do mateřského mléka nedostane skoro vůbec. Spíše je pak problém opilá maminka, která není schopna se o miminko postarat. Jedno pivo, dvě deci vína nebo panák tvrdého alkoholu nejsou ale vůbec žádný problém.

    • Prozradíte nám některé mýty o kojení, se kterými se často setkáváte?

Když se například ženám říká, že když jim neteče mléko v těhotenství, tak kojit nebudou. Dalším mýtem je již zmiňované natahování intervalu mezi kojením, že čím déle se miminko nechá vyhladovět, tím více mléka se udělá. Nejabsurdnější mýtus je, že si díky kojení miminko na maminku zvykne.

    • Vliv velikosti prsou na kojení asi patří také k mýtům, že?

Ano, také se to hodně hodnotí. Maminky s malými prsy si myslí, že budou mít málo mléka. Ono je to ale častokrát naopak. Čím jsou prsa větší, tím více je v nich tukové tkáně a ne mléčné žlázy. Může se stát, že tuková tkáň pak začne mléčnou žlázu utlačovat.

S jednou maminkou jsem nedávno řešila také to, že jí pediatr řekl, že musí kojit po třech hodinách, protože se jinak mléko miminku v bříšku smíchá a zkazí se.

    • Už jste to několikrát naťukla, ale ještě bych se vrátila k přístupu ke kojení, s nímž se ženy setkávají v porodnicích. Myslíte si, že jsou praktiky v porodnicích správné?

Nechci hanbit všechny porodnice. V některých se opravdu snaží, sestry se vzdělávají, čtou a jdou za novými informacemi. Ve většině porodnic ale bohužel převládají praktiky učené na školách již desítky let.

Maminky se v porodnicích setkávají s necitlivým způsobem komunikace. Kolem kojení je strašně moc povídání a v nemocnicích na to prostě není čas. Na jednu stranu chápu, že sestry, které tam pracují, mají na starosti celé oddělení, takže není v jejich silách, aby si s každou maminkou sedly a tři hodiny si povídaly o kojení nebo jí chodily každou hodinu pomáhat. I proto je důležité se připravovat již v těhotenství.

Kojení na veřejnosti

    • Velké téma, ve kterém ani já nemám popravdě zcela jasno, je kojení na veřejnosti. Jaký na to máte pohled? Je kojení soukromá a intimní záležitost nebo naopak přirozená věc, při které by se ženy na veřejnosti neměly stydět?

Je to o nátuře člověka. Každá žena to vnímá jinak a také každý muž to vnímá jinak. Některý chlap vám řekne, ať si zalezete do kouta a neukazujete na veřejnosti prsa. Já osobně, když kojím na veřejnosti, například v kavárně nebo restauraci, se vždycky ptám, jestli to někomu nevadí nebo se ptám obsluhy, jestli jsou s tím v pohodě. Většinou je to bez problémů.

Není to jen o tom, že žena vytáhne prso a dítě pije. Ano, může se to zdát někomu nechutné, ale komu to vadí, tak ať se otočí a nedívá se. Já si myslím, že ženy by měly kojit na veřejnosti, ale ne nějak exhibičně.

Maminky by z kojení na veřejnosti určitě neměly mít strach a naopak do společnosti chodit. Když se mi nelíbí být středem pozornosti, je možné si někam zalézt nebo si odsednout do kouta, zeptat se obsluhy a v klidu nakojit.

    • Máte na závěr nějaký vzkaz pro budoucí maminky? Jednu radu, na kterou by neměly zapomenout a měly by se jí řídit?

Kojit, kojit, kojit a mazlit se s miminkem. To je skutečně nejdůležitější.

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Mašková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video