Stavba přemostění Žiželic by mohla na jaře začít. Nyní probíhá výběrové řízení na jejího zhotovitele

Redakce 2021-12-02 10:00:00

Snadnější, rychlejší a hlavně bezpečnější cestování, nejen mezi Žatcem a Mostem, se blíží. Ještě letos bude rozhodnuto o zhotoviteli stavby dlouho očekávaného obchvatu a přemostění obce Žiželice na silnici I/27. Aktuálně probíhá výběrové řízení. Následovat bude geotechnický průzkum a další přípravné práce vedoucí k realizaci. Technicky náročná stavba v obci, jež je zasažena nadměrnou tranzitní dopravou, by mohla být zahájena na jaře příštího roku a ukončena v listopadu 2025. Předpokládaná cena stavby je 863,730 milionů korun bez DPH.

Přesně pět let uplynulo od zprovoznění obchvatu a přemostění obce Velemyšleves, která se nachází nedaleko Žiželic. Z hlediska dopravy jsou si obce velmi podobné. Obě se nacházejí v údolí a prochází jimi frekventovaná silnice první třídy ve směru Plzeň–Most. Zatímco ve Velemyšlevsi se již tranzitní dopravy zbavili, Žiželice na to čekají. Po dlouhých letech příprav je ale stavba velmi blízko.

,,Navržený obchvat obce Žiželice v délce téměř tři kilometry má za cíl odvedení tranzitní dopravy na silnici I/27 mimo obec, čímž významným způsobem sníží dopravní zatížení v obci a zároveň přispěje k větší bezpečnosti a ke zlepšení životního prostředí v dané lokalitě. Zároveň dojde ke zlepšení jízdních parametrů na silnici I/27, což povede k větší plynulosti silničního provozu v tomto úseku,“ informovalo Ředitelství silnic a dálnic Ústeckého kraje, které je investorem stavby.

Mezi specifika technicky náročné stavby patří například, že si obchvat a přemostění nevyžádá žádné demolice, přeložka respektuje původní trasu silnice a vyrovnává řadu stávajících protisměrných zatáček. Ve stoupání od Žatce pak bude navýšen počet jízdních pruhů. Náročný terén vyžaduje zřízení několika zárubní a opěrných zdí. Komunikace prochází geologicky náročným územím se svahovými sesuvy, čímž jsou kladeny zvýšené nároky na návrh i realizaci nejnáročnějšího objektu stavby, kterým je 377 metrů dlouhý most vedoucí přes údolí tamějšího potoka Hutná hlubokého čtyřicet metrů.

Foto: ŘSD

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video