Bronzový Žatecký pivovar. Ceny Sdružení přátel piva byly rozdány

Redakce 2021-12-01 10:40:00

Sdružení přátel piva, jako již tradičně, vyhlásilo i v tomto roce výsledky své soutěže o Pivo roku. Vyhlášen byl rovněž Pivovar roku, Minipivovar roku a Sládek roku. Mezi průmyslovými pivovary, kterých je v České republice zhruba pět desítek, byl jako nejlepší vyhodnocen Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Druhý se umístil Pivovar PRIMÁTOR a třetí příčku ve stejné kategorii obsadil Žatecký pivovar!

Soutěž Sdružení přátel piva je jediná spotřebitelská celorepubliková anketa a jde zároveň o nejstarší „novodobou“ pivovarskou soutěž v České republice vůbec. Unikátní je i systém hodnocení, který kombinuje anketní i degustační část, kdy piva s nejvyšším počtem získaných hlasů v rámci ankety postupují do anonymní degustace, ze které vyjde konečné pořadí na prvních místech. Anonymní degustace pod vedením profesora Tomáše Maiera proběhla v neveřejných prostorách břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha 20. září.

Podle sdružení má nejlepší světlé výčepní pivo, světlý ležák a tmavé a polotmavé pivo Pivovar Bernard. Pivovar Volt, který má ve svém portfoliu 28 piv, zvítězil v kategoriích světlé svrchně kvašené pivo a tmavé a polotmavé svrchně kvašené pivo.

První místo za nejlepší silné pivo si odnesl pivovar Krkonošský medvěd Vrchlabí a za pšeničné pivo Podřipský rodinný minipivovar. Kategorii kyselých piv vyhrál jihlavský minipivovar MadCat Craft Brewing, který obsadil první dvě místa. Jako třetí se umístil nedaleký Rodinný pivovar Zichovec s pivem Zichovec 12 Sour Passion Fruit. Zichovecký pivovar, který vaří pivo v novém moderním areálu na okraji Loun, obsadil rovněž druhou příčku v kategorii Minipivovar roku.

,,Vítězství v této kategorie je rok od roku obtížnější, protože konkurence každým rokem stoupá, protože se u nás otevírají pravidelně desítky nových minipivovarů ročně. Covid tento trend sice poněkud přibrzdil, ale počty stále úspěšně rostou,” sdělilo Sdružení přátel piva po vyhlášení výsledků své soutěže a k další kategorii doplnilo: ,,Na rozdíl od kategorie Minipivovarů až donedávna v kategorii Pivovar roku počet pivovarů klesal. Nicméně aktuálně to již přestává platit, neboť některé minipivovary se stávají natolik úspěšnými, že z hlediska ročního výstavu již překračují magickou hranici ročního výstavu ve výši deset tisíc hektolitrů a stávají se tak průmyslovými pivovary.”

Také v kategorii velkých pivovarů mířila jedna z cen do našeho okresu, a to konkrétně do Žatce. Žatecký pivovar, který slaví 220 let od první várky piva, se umístil na bronzové pozici za pivovary Bernard a Primátor.

,,Sdružení přátel piva udělilo našemu pivovaru 3. místo v kategorii Pivovar roku. Děkujeme. Ocenění si velmi vážíme,” sdělil Žatecký pivovar prostřednictvím sociálních sítí.

V soutěži byl rovněž vyhodnocen Sládek roku, kterým se letos stal Aleš Dvořák, létající sládek pivovaru Budějovický Budvar.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video