Zprovoznění D7 u P. Týnce jako předvánoční dárek. Projet se po dalším úseku dálnice máme 16. prosince

Lucie Steklá 2021-12-05 18:56:00

Z necelých osmdesáti plánovaných kilometrů dálnice D7 je zprovozněna polovina, od ledna se má začít stavět úsek u Chlumčan.

Panenský Týnec (lus) Dálniční obchvat Panenského Týnce na D7 se po více než dvouletém budování otevře ve druhé polovině prosince. V minulých dnech to oznámilo Ředitelství silnic a dálnic ČR. Aktuálně je termín zprovoznění stanovený na čtvrtek 16. prosince. Od stavebního ruchu si ale řidiči neodpočinou. Kromě probíhající stavby obchvatu Loun bude rozšiřování dálnice pokračovat stavbou u Chlumčan.

„Na úseku u Panenského Týnce pokračují práce na konstrukčních vrstvách komunikace tak, abychom si v případě příznivého počasí mohli v druhé polovině prosince tohoto roku nadělit předvánoční dárek v podobě zprovoznění obou jízdních pásů,“ řekla mluvčí ŘSD Dana Zikešová. Silnice na Prahu u P. Týnce už řadu let slouží ve dvoupruhém uspořádání, stejně jako zbytek rychlostní silnice I/7. Od září 2019 jej ŘSD mění v dálnici, a tak se postupně původní silnice stala pravou polovinou dálnice. Právě na ní nyní dělníci pracují, levá strana už je hotová a byl na ni převeden provoz a v současné době slouží jeden pruh ve směru na Prahu, druhý na Chomutov. Po převedení jízdy do tohoto dvoupruhu se cestování po budoucí D7 opět trochu zrychlilo.

Obchvat Panenského Týnce je tři a půl kilometru dlouhý a navazuje na západě na už hotový krátký úsek D7 kolem Sulce, který byl zprovozněn před dvanácti lety. U Týnce vznikla mimo jiné nová mimoúrovňová křižovatka s celkovou délkou větví 871 metrů, nové jsou další dvě křižovatky, vystavěny byly tři protihlukové stěny v celkové délce 996 metrů.

Na tři a půl kilometrovém úseku nové dálnice vyrostly tři mostní objekty. V rámci stavby proběhla přeložka či úprava osmnácti vodohospodářských objektů, sedmi elektro objektů a tři přeložky plynovodu. Stavba předpokládala objem výkopových prací 121 562 metrů krychlových a násypů 138 tisíc metrů krychlových. Novostavba dálničního úseku zasáhla do katastrálního území obcí Panenský Týnec, Žerotín, Hořešovice a Kokovice. Zakázku na stavbu získalo sdružení firem Vodohospodářské stavby a Doprastav s cenou 685 milionů (bez DPH) korun, které uspělo ve výběrovém řízení nad šesti dalšími nabídkami. Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo 17. září 2019, v té době už byla ale stavba oproti plánu v několikaměsíčním zpoždění.

Řidiči si od stavebního ruchu na D7 ale neodpočinou. Jen co skončí práce u P. Týnce, přesunou se stavební stroje o několik kilometrů blíže k Lounům, kde na úsek P. Týnce a Sulce navazuje úsek zkapacitnění obchvatu Chlumčan. U něj v současné době probíhá tendr, ve kterém nabídla nejnižší cenu společnost Metrostav Infrastructure. Zahájení stavby ŘSD předpokládá hned v lednu 2022, ač ještě před rokem byl v plánu konec roku letošního.

U ,,sedmičky“ jsou ale řidiči na posouvání termínů již zvyklí a byla by to ,,velká událost“ kdyby se začalo nebo skončilo podle plánu. ,,Stavba nového úseku dálnice D7 u Panenského Týnce je v plném proudu. Levý jízdní pás je již dokončen v celé délce a nyní pokračují práce na konstrukčních vrstvách komunikace v pravém jízdním pásu. Zprovoznění dálnice plánujeme v druhé polovině prosince. Na dálnici stejně jako nově na navazujícím obchvatu Sulce už bude rychlost 130 km/h. Výběr zhotovitele na akci „úsek u Chlumčan” proběhne tento týden. Zahájení stavby bude, věřím, nejpozději v lednu příštího roku,“ uvedl Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Z necelých osmdesáti plánovaných kilometrů D7 je dosud hotovo něco málo přes polovinu, auta využívají třiačtyřicet kilometrů. Jsou to delší souvislé úseky od Prahy ke Slanému a od Postoloprt k Chomutovu, doplňuje je krátký úsek u Sulce. Chybějících sedmnáct kilometrů chce ŘSD zbudovat najednou do roku 2025, pak už bude chybět jen obchvat Postoloprt, který se má stavět v letech 2025 až 2027, a úpravy D7 na okraji Prahy, které si vyžádá výstavba velkého pražského okruhu. Stavba zkapacitňuje stávající dvoupruhovou silnici I/7 na čtyřpruhovou dálnici, která má za cíl zajistit plynulou a bezproblémovou dopravní obslužnost průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt, zejména pak průmyslové zóny Triangle u Žatce.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video