Cena tepla domácnostem vzroste zhruba o pětistovku

Lucie Steklá 2021-12-09 18:53:00

Odběratelé tepla od největšího dodavatele v Lounech budou muset od nového roku sáhnout hlouběji do peněženky, cena se zvýší o 54 procent.

Louny (lus) Po vlně zdražování, elektřiny nebo pohonných hmot, oznámili zvýšení cen také dodavatelé tepla. Navýšení nejvíce pocítí uživatelé, kteří teplo odebírají z tepláren, které k výrobě tepla využívají převážně zemní plyn. V Lounech je to největší dodavatel tepla společnost Energie Holding.

,,V Lounech, kde je hlavním palivem stále dražší plyn, vzrostou ceny ve věrnostním programu o necelých 54 procent, což zvýší měsíční platby domácností o přibližně 550 korun,“ uvádí společnost s tím, že nový ceník je platný od 1. ledna 2022. Cena tepla v Lounech vzroste pro věrné zákazníky na 945 korun za GJ. Do věrnostního programu je zapojeno téměř devadesát procent zákazníků teplárny.

Cena tepla mohla být výrazně vyšší, ale společnost promítla do ceny tepla jen část strmě rostoucích nákladů na nákup zemního plynu. ,,Pokud bychom část nákladů nevzali na sebe, odběratelé by za teplo platili mnohem více. Ačkoliv jsme měli dodávky plynu smluvně zajištěné dopředu na celý rok 2022, museli jsme v rekordně krátké době najít nového dodavatele. Původní obchodník, s nímž mateřská společnost MVV uzavírala dodávky za ceny platné v roce 2020, nebyl schopen nasmlouvané dodávky garantovat. Plyn jsme museli nakoupit za aktuální ceny, které jsou čtyřikrát vyšší než před rokem,“ přiblížil situaci Libor Štěpán, předseda představenstva Energie Holding.

Rozhodnutí přenést na zákazníky jen část nákladů ze zvýšených cen plynu učinil management skupiny MVV Energie CZ, která je vlastníkem společnosti Energie Holding. ,,V této mimořádné situaci jsme chtěli omezit růst výdajů domácností za teplo na ne-zbytné minimum. Toto rozhodnutí se týká všech našich tepláren, které využívají převážně zemní plyn,“ řekl Jörg Lüdorf, předseda představenstva společnosti MVV Energie. V současné době má skupina zajištěn dostatek plynu na celou topnou sezonu a pro rok 2023 už byl vybrán nový dodavatel plynu.

Pro zákazníky v Lounech, kteří nevyužívají věrnostní program, stoupne cena na 1 074 korun za GJ. Program není nijak omezen a vstoupit může každý zákazník, který o to projeví zájem. Teplárny v Mimoni a Litoměřicích, které společnost také provozuje, využívají k výrobě tepla uhlí, které začalo v tomto roce zdražovat. Jeho cena však nerostla tak extrémně jako cena zemního plynu, a proto je zvýšení ceny tepla v těchto městech jen mírné. Růst ceny tepla ztlumilo i využití biomasy, kterou obě teplárny spalují spolu s uhlím.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video