Hasiči sami postavili přístavbu zbrojnice, mohla si ji prohlédnout veřejnost

Lucie Steklá 2021-12-09 09:57:49

Hřivičtí hasiči uspořádali den otevřených dveří přístavby zbrojnice. Od nápadu po realizaci trvalo několik let, než se hasiči ve Hřivicích dočkali přístavby, jejíž vybudování schválilo zastupitelstvo obce v prosinci roku 2019 a uvolnilo na ni finanční prostředky. Původní rozpočet na stavbu realizovaný firmou byl ve výši více než dvou milionů korun. Po schůzce vedení obce a členů sboru bylo dohodnuto, že přístavbu provedou členové sboru svépomocí. Celkové náklady nakonec byly šest set tisíc korun.


Se stavbou hasiči začali v lednu roku 2020 úpravou terénu, v dubnu začala stavba, jejíž velká část proběhla v ,,době covidové”, kdy se nekonaly žádné akce, veškerý volný čas tak hasiči věnovali stavbě. ,,Hrubá stavba stála začátkem července, kompletně pod střechou byla přístavba v polovině léta loňského roku. Během podzimu probíhaly práce v interiéru, na jaře letošního roku byla přístavba vybavena. V posledních týdnech jsme, jako poslední část stavby, dokončili fasádu,“ popsal průběh prací starosta sboru Milan Laurich, který při dnu otevřených dveří poděkoval jak zastupitelům obce, kteří dali stavbě zelenou, všem, kteří jakoukoliv měrou na stavbě pomohli, ale také rodinám hasičů, na které během stavby neměli tolik času. Stavbu požehnal liběšický farář Vilém Marek Štěpán.

Během slavnostního odpoledne si mohli zájemci prohlédnout fotografie z dob dřívějších, porovnat, jak budova hasičárny vypadala dříve a jak nyní, nechyběly fotografie z průběhu stavby. Návštěvníci všech generací, kterých přišly desítky, společně poseděli a popovídali si. Připraveno bylo občerstvení, děti i dospělí si užili vyhlídkové jízdy hasičským vozem.


Z proslovu starosty SDH při dnu otevřených dveří: ,Na úvod mi dovolte shrnout, jak šel čas od myšlenky hasičárnu rozšířit, přes zvažování možností jak to udělat, až konečně po samotnou stavbu. Sbor dobrovolných hasičů Hřivice v roce 2022 oslaví již 140 výročí svého založení. Jeho historie nabízí řadu zajímavých okamžiků, jen zbrojnici stále něco chybělo – sociální zázemí, klubovna a kuchyňka. S myšlenou na rozšíření jsme se začali zabývat zhruba v roce 2012 a během následujících let jsme v původní budově interiér alespoň upravili tak, aby vznikla malá provizorní kuchyňka a šatna pro výjezdovou jednotku spojená s klubovnou.

Trvalo několik let, než se našel dostatek finančních prostředků, podpořený dobrou vůlí zastupitelů obce. A tak se stalo, že na konci roku 2019 schválilo zastupitelstvo obce přístavbu hasičské zbrojnice, na kterou uvolnilo finanční prostředky. Původní rozpočet na stavbu, kterou by realizovala firma, byl ve výši více než dvou milionů korun. Po schůzce vedení obce a členů sboru bylo dohodnuto, a zastupitelstvem schváleno, že přístavbu provedou členové sboru svépomocí, materiál bude financovat obec Hřivice. Tak, jak dnes přístavbu vidíte, včetně vybavení interiéru, na němž se podílel sbor spolu s obcí, jsme společně dokázali vybudovat za 600 tisíc korun.

Se stavbou jsme začali v lednu roku 2020, kdy došlo k zbourání zídky vedle zbrojnice, následovala úprava terénu, v březnu kopání základů přístavby, v dubnu zahájení stavby základů přístavby. Velká část stavby proběhla v ,,době covidové", kdy se nekonaly žádné akce, veškerý volný čas tak hasiči věnovali stavbě. K vylití základové desky došlo v den, kdy každoročně pořádáme pálení čarodějnic. Hrubá stavba, včetně stropů, stála začátkem července, poté přišly na řadu krovy, kompletně pod střechou byla přístavba v polovině léta loňského roku. Během podzimu jsme pracovali v interiéru přístavby, s čímž souvisela také úprava současné klubovny a šatny, v zimě jsme si naordinovali pár týdnů odpočinku  . Od jara letošního roku postupně probíhalo vybavení interiéru, sociálního zázemí, kuchyňky a klubovny, upravili jsme také okolí zbrojnice, v posledních týdnech jsme, jako poslední část stavby, dokončili fasádu. Jak se nám celá stavba povedla, budete moci dnes posoudit sami.:)

Na závěr bych rád poděkoval zastupitelům obce Hřivice, kteří stavbě dali zelenou a uvolnili na ni finanční prostředky. Hlavně děkuji členům našeho sboru, kteří při jakékoliv fázi stavby, v rámci svých možností, obětovali svůj volný čas a přiložili ruku k dílu. Obrovský dík ale patří hlavně našim rodinám, partnerkám, manželkám a dětem, na které jsme posledních dvacet měsíců neměli tolik času. Děkujeme, že s námi měli trpělivost a my mohli přístavbu zbrojnice dokončit a zanechat ji tak pro budoucí generace.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video