Do žatecké nemocnice míří miliony

Hedvika Mašková 2021-12-22 10:30:00

Uvědomujeme si, že zdravotnictví v Ústeckém kraji je zajišťováno především prostřednictvím společnosti Krajská zdravotní. Ta má ve svém portfoliu sedm nemocnic, které poskytují zdravotní péči ve všech okresech našeho kraje, avšak vyjma lounského. V něm působí pouze jediná nemocnice, a to v Žatci. Jak probíhá spolupráce města a kraje, na to jsme se zeptali žateckého místostarosty a zároveň krajského radního Radima Laibla, podle něhož nebyla součinnost těchto subjektů v minulosti taková, jakou by si občané zasloužili.

• Na služby Nemocnice v Žatci spoléhají občané v celém lounském okrese. Jak k tomu přistupuje Město Žatec, potažmo Ústecký kraj?

Ano, je to tak. Činnost nemocnic v Podbořanech a v Lounech jsou už dávnou minulostí, tudíž je zajistit poskytování základní zdravotní péče v Žatci prioritou nejen vedení města, ale také vedení Ústeckého kraje.

• Jak konkrétně kraj žateckou nemocnici podporuje?

Vedení Ústeckého kraje v letošním roce poslalo městu Žatec 18 milionů korun na zajištění strategických investic v nemocnici, kam spadá především vybudování centrálního urgentního příjmu a rekonstrukce oddělení následné péče.

• Proč právě na toto oddělení?

Rekonstrukce LDN a zlepšení podmínek pro umístění pacientů je jednoznačná priorita. Tito lidé celý život pracovali, odváděli daně do státního rozpočtu, vychovávali děti a nyní si zaslouží být v odpovídajícím a kvalitním prostředí.

• V jaké fázi se vybudování urgentního příjmu a rekonstrukce LDN aktuálně nachází?

V současné době již architekti, vybraní ve výběrovém řízení, vypracovávají studie proveditelnosti pro urgentní příjem, od-dělení následné péče a také celkový Generel nemocnice. Hned poté začnou práce na projektových a inženýrských činnostech a pevně věřím také na samotných realizacích.

• Postačí na zmíněné investice ,,pouze“ osmnáct milionů z kraje?

Pomoci by nám také měly evropské peníze z nově vznikajícího IROP II programu pro období 2021 – 2027 a rovněž další finance z Ústeckého kraje.

• V souvislosti s Nemocnicí v Žatci se také řeší personál, respektive jeho nedostatek. Chystá se v nejbližší době ně-jaké řešení tohoto problému?

To trápí snad všechny nemocnice nejen v kraji, ale v celé republice. Zvláště covidová doba znovu na tuto slabinu poukázala a dvakrát ji podtrhla. Proto bych rád v nejbližší době předložil zastupitelům města ke schválení Stipendijní program na stabilizaci lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků. Další podporu chystá samotný management nemocnice.

Děkujeme za rozhovor. 

Hedvika Mašková

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video