Betlémské světlo na Lounsko dorazí během sobotního poledne

Lucie Steklá 2021-12-17 11:23:00

V sobotu 18. prosince dorazí na Lounsko Betlémské světlo. Připálit si ho můžete přímo na vlakových zastávkách, později pak v muzeu a dalších místech. Zapálený plamínek pak budou rozvážet do okolí .

 Letos již po třiatřicáté přivezou skauti a skautky, poslové Betlémského světla, plamínek, který je symbolem míru, naděje a přátelství. V sobotu 18. prosince ho pak rozvezou po celém naší republiky.

„Betlémské světlo je předvánoční služba skautů a skautek společnosti. Je symbolem míru, naděje a přátelství, zároveň také v tomto často hektickém období lidem připomíná, že ty nejdůležitější věci jsou křehké a vyžadují naši pozornost,” uvádí mluvčí Betlémského světla Zuzana Hrbková.

Plamínek již z Betléma doputoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti budou šířit dál. V běžných letech se v některé z rakouských katedrál koná slavnost s ekumenickou bohoslužbou, během níž si Betlémské světlo přebírají skautské delegace z různých zemí. Kvůli pandemii covid-19 to ale letos již po druhé nebude možné. Světlo si tak 12. prosince přebrali čeští skauti od svých rakouských kolegů na hranicích Břeclav – Reintal. Vybranými světlonoši budou letos Amálie z Hodonína a Martin z Lužic, kteří se zapojili do pomoci po letošním tornádu na jižní Moravě. Betlémské světlo dovezli do Brna a donesli ho do katedrály svatých Petra a Pavla na Petrově.

V sobotu 18. prosince se pak vánoční plamínek díky skautským dobrovolníkům rozšíří po celé republice. Rozvoz probíhá již tradičně od brzkého rána po vlakových trasách, jejich přehled je k dispozici na www.betlemskesvetlo.cz.

Poslové světla přivezou plamínek z Betléma v sobotu 18. prosince v 12.55 hodin na hlavní vlakové nádraží v Lounech. O pět minut později vystoupí skauti na vlakovém nádraží Louny – střed. „Skauti a skautky tuto svoji službu nespojují s žádnou ani charitativní sbírkou, aby vám plamének cestou domů nezhasl, stačí mít s sebou obyčejnou svíčku a sklenici,“ popsal cestu předání Zdeněk Zeman, kurýr Betlémského světla. Dalším místem, kde si můžete plamínek odpálit, bude Městské informační centrum v Lounech, a to v sobotu od půl druhé. Od 13.40 do 16 hodin si ho také můžete domů odnést z Oblastního muzea v Lounech, kde skauti pořádají tradiční akci Šmodrchání lampiček.

„Přisednout může kdokoliv z příchozích, sám, s ratolestí, s ratolestmi, s rodinou, s přáteli. Mohou jen chvilku posedět, odpočinout si ve vánočním shonu. Mohou, vyrobit lampičku pro Betlémské světlo, přistrojit (ušmodrchat) zavařovací sklínku např. provázkem, stužkou, korálky. Lampičku si mohou hned odnést i s plaménkem z Betléma, skauti a skautky jej přinesou do muzea v 13.40 hodin. Sklínky, papírový provázek a pár drobností skauti přinesou. Příchozí si mohou přinést své lampičky ke krášlení, svou sklínku od zamilované marmelády. Prosíme, buďme navzájem ohleduplní, respektujme epidemická omezení, mějme respirátory,“ přiblížil akci v muzeu Z. Zeman.

Světélko si můžete přijít odpálit na bohoslužbu do Kostela Církve československé husitské v Lounech 19. prosince od 9 hodin. Následující den skauti dorazí roznést světlo i mezi seniory do domova U Pramene. V děkanském kostele svatého Mikuláše bude světélko z Betléma dostupné od středy 22. prosince od 6.30 hodin.

Dalšími místy, kde si můžete převzít Betlémské světlo (BS), budou 23. prosince Mariánský sloup na Mírovém náměstí v Lounech od 15.30 do 16.30 hodin a o Štědrý den na hlavním lounském hřbitově od 13 do 15 hodin. „Na lounské Podlesí a Žatecko vezeme lidem světýlko ve čtvrtek 23. prosince,“ dodává kurýr Betlémského světla Zdeněk Zeman.

Odpálit světélko mohou lidé také po jeho cestě tuto sobotu 18. prosince do Loun: na vlakových zastávkách Koštice nad Ohří (12.38), Pátek (12.42), Slavětín nad Ohří (12.46) a Černčice (12.50). Distribuce BS bude také probíhat 18. prosince od 13.15 do 14.15 hodin před Kostelem svatého Jakuba Většího ve Slavětíně. V Postoloprtech si můžete pro BS dojít do Železářství na Marxově náměstí od 19. do 24. prosince.

V Žatci si plamének můžete převzít od skautů v sobotu 18. prosince na vlakovém nádraží Žatec – západ v 15.55 hodin, přivezou ho spojem z Plzně, a v 15.58 hodin na hlavní vlakové nádraží.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc znevýhodněným dětem.


Betlémské světlo lidem vezou tradičně skauti: Vlak mířící do Loun jede těmito zastávkami:

12:02 Lovosice

12:06 Sulejovice

12:10 Čížkovice

12:13 Úpohlavy

12:18 Chotěšov p. Hazmburkem

12:21 Slatina p. Hazmburkem

12:24 12:27 Libochovice

12:29 12:30 Libochovice město

12:33 Dubany

12:36 Křesín

12:38 Koštice n. Ohří

12:42 Pátek

12:46 Slavětín n. Ohří

12:50 Veltěže

12:55 12:57 Louny

12:59 Louny střed 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video